Don Quijote

  • Svensk titel: Don Quijote
  • Originaltitel: Don Quixote
  • Speltid (min): 140
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-08-10

Recension - Blu-ray/DVD

Alla har väl läst, eller åtminstone hört talas om Cervantes klassiska berättelse om Don Quijote av La Mancha, riddaren av den sorgliga skepnaden, och hans fantastiska äventyr tillsammans med hans trogne följeslagare Sancho Panza? Om inte, så skämmes!

Denna vackra historia om en till synes galen människa och de strapatser han ger sig ut på har givetvis filmats många gånger, även om en av de mest omtalade filmatiseringarna fortfarande inte blivit av. Jag pratar förstås om Terry Gilliams (hittills) ofullbordade mästerverk. Den här versionen är dock 100% klar, och gjordes för TV år 2000. Det är en spännande, vacker och enormt välspelad version och tittar man på namnen på de inblandade förstår man varför.

För regin står Peter Yates, mannen bakom ”Bullitt” och ”Loppet är kört” och framför kameran har vi ännu mer talang. Don Quijote, eller Alonso Quijano som han egentligen heter, spelas mästerligt av John Lithgow och jag kan på rak arm inte nämna en enda skådespelare som skulle gjort det bättre. Han är helt enkelt suverän! Sancho Panza spelas av den alltid skicklige Bob Hoskins och som riddarens stora kärlek Dulcinea (i verkligheten bondflickan Aldonza) ser vi Vanessa Williams.

Det krävs givetvis en hel del specialeffekter för att kunna visualisera de fantasier Don Quijote upplever, t ex hans klassiska kamp mot väderkvarnarna som i hans huvud är jättar, och här räcker det inte riktigt hela vägen. Det är trots allt en TV-produktion med budget därefter. Därmed inte sagt att filmen ser billig ut, inte alls. Inspelningen ägde rum i Spanien och vi bjuds på den ena vackra och storslagna miljön efter den andra.

”Don Quijote” är en fin filmatisering av Cervantes fantastiska berättelse som jag varmt rekommenderar till hela familjen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer