Den fjärde mannen

  • Svensk titel: Den fjärde mannen
  • Originaltitel: De vierde man
  • Speltid (min): 98
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-09-14

Recension - Blu-ray/DVD

Den berömde författaren Gerard är, kan man säga, lite på dekis. Man kan också säga att han är lite väl glad i flaskan. Nåväl. Under en föreläsning möter han en mystisk ung kvinna. Tycke uppstår, och de spenderar natten tillsammans. Gerard blir som trollbunden av denna vackra unga dam och vill spendera all sin tid med henne. Men ju mer han får veta om henne desto mer misstänksam blir han till hela situationen. När han dessutom får veta att hon inte bara varit gift tre gånger tidigare, utan att samtliga makar gått hädan på inte helt naturliga sätt får han panik. Kan det verkligen vara slump att alla dessa män dött, eller är hon en iskall mördare och han hennes nästa offer? Är Gerard den fjärde mannen?

”Den fjärde mannen” regisserades av Paul Verhoeven 1983, bara nio år innan han gjorde ”Basic Instinct” i USA. Likheterna mellan filmerna är slående, och många klassar ”Basic Instinct” som en remake. Hur som helst, ”Den fjärde mannen” bygger på en roman av Gerard Revé, som också är huvudkaraktären i filmen. Han spelas av Jeroen Krabbé och den unga damen Christine spelas av Renée Soutendijk. Krabbé känner vi igen från filmer som ”Jagad” och Bond-rullen ”Iskallt uppdrag” och han är som alltid sevärd. Här gör han en kanonfin tolkning av en osäker man med rejäla problem på halsen.

Även om filmen påminner väldigt mycket om ”Basic Instinct” (fast egentligen är det väl tvärtom) är det fortfarande en hel del som skiljer sig, så om ni funderar på att skippa den bara för att ni tror er veta vad som ska hända så tänk om. ”Den fjärde mannen” står stadigt på egna ben och är i mitt tycke den bättre av de båda filmerna.

Krabbé är som tidigare nämnt bra, faktum är att han är för jävla bra! Soutendijk är också bra som den mystiska kvinnan (och inte hälften så irriterande som Sharon Stone) och kemin mellan dem funkar alldeles utmärkt. Lägg därtill en spännande handling, berättad på ett härligt, suggestivt sätt och vi har en hit.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer