Underwater Love

  • Svensk titel: Underwater Love
  • Originaltitel: Onna no kappa
  • Speltid (min): 87
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-01-25

Recension - Blu-ray/DVD

OK. Var ska jag börja någonstans? Jo:

Den unga Asuka lever ett alldagligt liv tillsammans med sin blivande make, tillika hennes chef på fiskfabriken. De planerar att gifta sig när Asuka en dag stöter på en livs levande kappa vid hamnen!

OK, stopp och belägg. Vad är då en kappa säger ni? Jo, det är en vattenlevande varelse från japansk mytologi, med näbb, ryggsköld och en skålformad hjässa som alltid måste hållas våt. Kappan roar sig ofta med att busa med folk, eller lura ner dem i vattnet. Vi kan kalla det en avlägsen släkting till Näcken. Tillbaka till handlingen:

Asuka blir fascinerad av denna lustiga varelse, och när den dessutom presenterar sig som en reinkarnation av hennes ungdomskärlek Aoki blir hon helt tagen på sängen (både bokstavligt och bildligt, kan jag tillägga). Vad ska Asuka göra nu? Ska hon stanna kvar hos sin tråkiga fästman eller följa med Aoki till kappornas förunderliga värld?

”Underwater Love” liknar inte mycket annat jag sett tidigare. Inte nog med att det som ovan beskrivits är en romantisk film, den bjuder också på lite sång, lite dans och lite naket. Japp, det är en så kallad ”pink musical”, en mjukporrsmusikal. Joråsåattee...

Handlingen är inte speciellt avancerad, och än mindre avancerad är den kappamask som den manlige huvudrollsinnehavaren bär. Smink och mask är riktigt enkelt gjorda, men det spelar ingen roll. Det som lyfter filmen till något utöver det vanliga är dels soundtracket, skrivet och framfört av tyska bandet Stereo Total men framförallt det otroligt vackra fotot, signerat Christopher Doyle (”In the Mood for Love”, ”Hero”). Från inledande grå, trista miljöer exploderar filmen sedan till färgstarka, mystiska och enormt vackra scener. Imponerande!

Så, vilka kan tänkas gilla den här filmen då? Tja, de som gillar filmer med vackert foto, de som gillar musikaler med sång och dans, de som gillar Stereo Total och så de som gillar att se nakna tjejer ”umgås” med Ninja Turtles. Kom igen, jag vet att ni finns där ute...

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer