Förhöret

  • Svensk titel: Förhöret
  • Originaltitel: Förhöret
  • Speltid (min): 60
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-06-13

Recension - Blu-ray/DVD

Jan Guillous romanfigur Carl Hamilton behöver knappast någon presentation. Förutom ett otal böcker har han också figurerat på den vita duken, porträtterad av Stellan Skarsgård (”Täcknamn Coq Rouge” 1989, ”Den demokratiske terroristen”, 1992), Stefan Sauk (”Vendetta”, 1995), Peter Stormare (”Hamilton”, 1998) och nu senast Mikael Persbrandt (”Hamilton – I nationens intresse”, 2011 samt kommande ”Hamilton 2 – Men inte om det gäller din dotter”), med varierande framgång. Lägg därtill TV-serien ”Fiendens fiende” från 1990, där Peter Haber spelade Hamilton så har vi täckt alla skådespelare.

Mindre kända Hamilton-produktioner är de båda 60-minuters TV-dramatiseringar som enbart bygger på brottsstycken ur olika böcker. Stefan Sauk gjorde t ex 1995 ”Tribunal” som bygger på en del ur ”En medborgare höjd över varje misstanke”, och Stellan Skarsgård drog på sig uniformen för att 1989 göra ”Förhöret” som bygger på ett stycke i boken ”Fiendens fiende” (ett stycke som inte avhandlades lika noggrant i TV-serien med samma namn året efter).

Nu har just ”Förhöret” släppts på DVD, och det är en riktig vaniljutgåva utan något som helst extramaterial. Bild och ljud visar med all (icke) önskvärd tydlighet att det handlar om en över 20 år gammal TV-produktion, så det är med andra ord ingen vacker upplevelse. Innehållsmässigt tycker jag däremot att det håller.

Det är framförallt Stellan Skarsgård (som ser väldigt ung ut) som bär upp detta drama. Han är ett proffs ut i fingerspetsarna och det märks. Att se honom agera, och reagera, på ett lagom militärt stelt sätt, komplett med underliggande frustration, ilska och vanmakt är ett rent nöje.

Rekommenderar jag ”Förhöret”? Svårt att säga. Den är väldigt tidstypisk, och jag inbillar mig att dagens ungdom kommer att ha svårt att ta till sig innehållet utan att peka finger och skratta åt mode och frisyrer (det förekommer en del hemska exempel av bägge). Jag själv, som såg den när den först sändes på SVT och levde genom den tiden hade säkert lättare att ha överseende med dessa faktorer. Men även jag kan känna att detta kanske är mest till för de mest hängivna Hamilton-fansen som vill ha en komplett samling. Så nu väntar jag bara på att ”Tribunal” också ska släppas.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer