Excision

  • Svensk titel: Excision
  • Originaltitel: Excision
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-01-23

Recension - Blu-ray/DVD

Pauline passar inte riktigt in bland de andra 17-åriga flickorna i skolan. När de andra ägnar all tid till att göra sig så fina som möjligt för att bli populära hos pojkarna tvättar hon knappt året och är mer eller mindre betraktad som skolans knäppis.

Hemma är det inte heller så kul. Pappan hunsas av den strikta modern och Paulines lungsjuka lillasyster är den som får all uppmärksamhet. Det är kanske inte så konstigt att Pauline känner sig utanför.

När hon inte drömmer om att bli kirurg, eller har blodiga sexdrömmar, är hon mest less på allt och alla. Inte minst är hon less på att vara oskuld, men det är ju lätt åtgärdat. Eller?

”Excision” är en visuellt häftig skräckfilm som fick eder recensent att sitta 100% fokuserad framför duken, något som i ärlighetens namn händer allt för sällan numer. Handlingen kändes fräsch, effekterna välbalanserade och skådespelarna är riktigt, riktigt bra. Över huvud taget känns rollsättningen briljant, smart och modig. I huvudrollen som Pauline ser vi AnnaLynne McCord (”90210”), som ”fulat ner sig” för rollen och vågar vara rejält skruvad. Som den strikta, religiösa modern ser vi ingen mindre än Traci Lords (ja, DEN Traci Lords) och prästen som på moderns inrådan försöker agera psykolog åt Pauline spelas av kultregissören John Waters. Fantastiskt! Dessutom den alltid lika bra Ray Wise som läbbig rektor, och Malcolm McDowell och Marlee Matlin i andra roller, suveränt!

Jag hade inte hört talas om ”Excision” tidigare och hade om sanningen ska fram inga större förväntningar på den. Taskiga skräckfilmer går det tjugo på dussinet av, och omslagsbilden är inte heller något vidare. Så det var verkligen en positiv överraskning på alla sätt och vis.

Rekommenderas givetvis för alla fans av genren (och er andra).

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer