Flickan ovanpå

  • Svensk titel: Flickan ovanpå
  • Originaltitel: The Seven Year Itch
  • Speltid (min): 104
  • Release (Blu-ray/DVD): 2013-08-21

Recension - Blu-ray/DVD

Det är sommar på Manhattan. Tågstationerna fylls med äkta män som skickar iväg sina fruar och barn till landet medan de själva stannar kvar för att arbeta och spana på yngre kvinnor.

Richard är en av alla dessa gifta män som ska spendera sommaren själv på Manhattan och arbeta hårt medan frun och sonen är borta. Han gör sig lustig på de andra, i hans tycke, svagare männen som inte kan hålla fingrarna i styr och ser sig själv som den idealiske maken. Han hade dock inte räknat med att arkitekterna ovanför hyrt ut sin lägenhet till ett blont bombnedslag som mer än gärna bekantar sig med honom. Oj oj oj, hur ska en stackars man kunna stå emot sådana frestelser? Ni hör själva hur fräscht upplägg det är...

Billy Wilder regisserade denna komedi som baseras på en pjäs med samma namn. Den frestade maken Richard spelas av Tom Ewell, som gjorde samma roll på teatern. Flickan ovanpå, vars namn vi aldrig får veta, spelas av Marilyn Monroe.

”Flickan ovanpå” är måhända en av Monroes mest kända filmer, om inte annat så för att den innehåller den så ikoniska scenen med kjolen som blåser upp. Jag hade faktiskt inte sett den tidigare, men hade höga förväntningar på kombinationen Wilder och Monroe. Tyvärr, måste jag säga, nådde inte filmen upp till dessa förväntningar. Faktum är att de knappt nådde halvvägs. Filmen känns mossig och det är mer än önskvärt tydligt att det från början är en pjäs. Det som räddar den från en total katastrof är just Monroe, vars charm och karisma lyfter filmen ett par snäpp.

Jag ångrar inte att jag såg filmen, men jag vet nu att om jag vill få en hälsosam dos av Wilder & Monroe så är det ”I hetaste laget” som gäller.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer