En extraordinär resa

  • Svensk titel: En extraordinär resa
  • Originaltitel: Le voyage extraordinaire
  • Speltid (min): 62
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-11-26

Recension - Blu-ray/DVD

Kortfilmen ”Resan till månen” av George Melies innehåller förmodligen en av världens mest igenkända filmscener. Jag pratar givetvis om gubben i månen som fått en rymdraket i ögat. Filmen hade premiär 1902, men under årens gång har det blivit allt svårare att hitta välbevarade och kompletta exemplar.

1993 hittades av en slump en nitratkopia i färg (varje enskild bildruta färglagd för hand), dock i väldigt dåligt skick. Men en grupp entusiaster tog sig an utmaningen att försöka restaurera filmen även om den i det närmaste var klar att kasseras.

Hela 18 år senare var restaureringen klar, och den nyrestaurerade kopian fick nypremiär i Cannes 2011 för en publik minst lika hänförd som den drygt 100 år tidigare.

I dokumentären ”En extraordinär resa” får vi följa arbetet om detta fantastiska restaureringsarbete, varvat med intervjuer av bland andra Jean-Pierre Jeunet och Michel Gondry. Det är en väldigt intressant och sevärd dokumentär om en av filmhistoriens kanske viktigaste verk och regissörer.

Som om det inte vore nog innehåller denna fina DVD även filmen ”Resan till månen” i sin helhet, både den nyrestaurerade, handmålade versionen (med nytt soundtrack av franska electrobandet AIR) och en svartvit version. Dessutom ingår även flera andra kortfilmer av Melies.

Det här är kanske ett av 2014 års viktigaste DVD-släpp, och ett stycke filmhistoria. Ett självklart köp för alla cineaster där ute!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer