Capital dos Mortos, A

  • Svensk titel: Capital dos Mortos, A
  • Originaltitel: A Capital dos Mortos
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-12-03

Recension - Blu-ray/DVD

Även om jag vid flera tillfällen i livet kallat mig själv ett fan av zombiefilm så kan jag känna att den marknaden är övermättad. Vi har, inte minst under de senaste åren, överösts av zombiefilmer av skiftande kvalitet. Och med skiftande kvalitet menar jag att de allra flesta har varit ganska kassa, med några få skimrande guldklimpar bland dem.

En film som definitivt hamnar i den senare kategorin är den brasilianska lågbudgetrullen ”A Capital dos Mortos”, eller ”Capital of the Dead” som den engelska titeln lyder. Ett gäng polare med en mer eller mindre obefintlig budget - men med desto mer hjärta – har lyckats få till en riktigt snitsig zombiefilm fylld med humor och brasiliansk dödsmetall. Vissa av effekterna är av förklarliga skäl inte jättebra, och bilden är allt annat än top-notch, men det gör faktiskt ingenting då de medverkande ger järnet och bjuder på en ordentlig show.

”A Capital dos Mortos” kommer sannolikt att skrämma bort en hel del publik på grund av sin estetik, och det är väldigt synd. Men kan man se bortom bildkvalitet och istället hänge sig helt till själva filmen blir man inte missnöjd.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer