Dolores Claiborne

  • Svensk titel: Dolores Claiborne
  • Originaltitel: Dolores Clairborne
  • Speltid (min): 127
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-08-30

Recension - Blu-ray/DVD

Man kan säga om Stephen King mycket, men vad man än säger så skriver han mästerliga romaner som har potential att bli mästerliga filmer. Som jag mången gång konstaterat, så har Kings noveller och romaner varit upphov till en massa skitfilmer. Å andra sidan är det få filmkritiker eller ens vanliga filmtittare som kan säga många onda ord om ”The Green Mile”, ”Misery”, ”The Shawshank Redemption” eller ”Stand by Me”. För att inte tala om en del lyckade skräckfilmatiseringar.

Dolores Claiborne är namnet på en dam som anklagas för att ha tagit livet av sin arbetsgivare. Och sin f.d. man. Hon har en stressad dotter som inte vill veta av henne och bor på ett ställe där alla allmänt anser att hon är konstig. Vad kan det nu bli av detta?
Det blir en djuplodning in i familjevåld och vardagsskräck. Om inte detta vore nog så bringar skådespelarna Cathy Bates (som även spelade huvudrollen i ”Misery” och fick en Oscar) som Dolores själv, Jennifer Jason Leigh som hennes neurotiska dotter, David Strathairn som en jävlig familjefader och slutligen ingen mindre än Christopher Plummer som seg polis. Det är ett rent nöje att se dessa skådespelare spela ut sina register.

Manus är mer eller mindre genialt uppbyggd med tillbakablickar och naturlig dialog. Detta och skådespeleriet ger oss en känsla av verklighet och vi glömmer snabbt att allt King skriver om innehåller inte äckel och pälsgubbar. Detta är en verklighetstrogen story som säkerligen väcker igenkännande hos många människor. Tyvärr.

Regissören Taylor Hackford är inget hushållsnamn för unga filmdiggare, men för oss äldre stofiler bringar namnet fram bilder från ”An Officer and an Gentleman” (Richard Geres stora genombrott) och ”White Nights”. Efter Dolores har han egentligen fallit i glömska med undantag av ”Devil's Advocate”.

Musiken kommer från geniale Danny Elfman, som tyvärr inte bjuder på några massiva, musikaliska sensationer. Men det fungerar.

Dolores Claiborne når inte riktigt upp till svindlande höjder av filmkonst, men som en betydande och välspelad film är den mycket bra. En film som jag kan rekommendera utan att blinka.

Jan Ahlgren

Kommentarer