Ett hus i Marocko

  • Svensk titel: Ett hus i Marocko
  • Originaltitel: Rock the Casbah
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-05-04
  • IMDb: Ett hus i Marocko

Recension - Blu-ray/DVD

Skådespelerskan Sofia (Morjana Alaoui) flyttade till USA och blev typecastad som terrorist. En vacker dag tar hon med sig unge sonen och återvänder hem till Marocko. Anledningen är att Sofia ska delta i sin förmögna pappas (Omar Sharif) tre dagar långa begravning. Pappan axlar för övrigt rollen som vis berättare i valda delar av filmen.

Väl på hemmaplan dröjer det inte länge innan Sofia, hennes två systrar och mamma tjafsar om sina olika val i livet. De bråkar på ett ganska komiskt och familjetypiskt sätt bör tilläggas. Replikerna är vassa. Saknaden efter en fjärde bortgången syster blir påtaglig och omständigheterna kring detta visar sig vara minst sagt tragiska.

"Ett hus i Marocko" är inte rädd för att kritisera mäns överordnade ställning i landet. Till exempel när det gäller livsstil, rätten till skilsmässa och arv. Absurt nog får Sofias omgifta farbror första tjing på arvet eftersom hon och hennes systrar är kvinnor. Inte särskilt jämställt.

Laïla Marrakchi har skrivit och regisserat en mestadels mysig och oblygt frispråkig dramafilm i vackra miljöer. Storyn ger ett avslappnat intryck. Det blir fransk och arabisk dialog, mjuk musik och elegant kameraföring för hela slanten. En klart sevärd rulle.

Johan Karlsson

Kommentarer