Camp X-Ray

  • Svensk titel: Camp X-Ray
  • Originaltitel: Camp X-Ray
  • Speltid (min): 112
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-08-17
  • Tagline: Connection takes courage
  • IMDb: Camp X-Ray

Recension - Blu-ray/DVD

"Camp X-Ray" handlar om Amy Cole (Kristen Stewart) från Florida. Denna unga soldat skickas till Guantanamobasen på Kuba där hon får det otacksamma uppdraget att vakta fångar så de inte tar livet av sig i sina celler. En av de misstänkta terroristerna heter Ali (Payman Maadi) och har varit inlåst i åtta år. Cole börjar prata med honom i samband med att han desperat vill läsa den sista ”Harry Potter”-boken. Någon slags diffus vänskap växer fram.

Det är bra att filmen uppmärksammar det moraliskt tvivelaktiga i att frihetsberöva ”internerade” och strunta i Genèvekonventionen om krigsfångars rättigheter. Ali blir förnedrad av ett manligt befäl vilket sätter Cole i en knepig situation. Ska hon anmäla eller låtsas som om det regnar? Kan det finnas några spår av medmänsklighet kvar?

Berättelsen har ett rätt så lågt tempo och musiken är subtil. Kristen Stewart (Bella från ”Twilight”) ser sammanbiten ut i hela dystra filmen. Hennes karaktär Cole ingår inledningsvis i en insatsstyrka som bokstavligt talat får ta skit från fångarna. Dessutom blir hon extra prövad som kvinnlig militär. En utsatt huvudperson vars bakgrund man hade velat veta lite mer om.

Det får bli ett medelbetyg. Det räcker att se den här dramafilmen en gång. Men det är skrämmande att verkligheten ser ut så här efter 11 september.

Johan Karlsson

Kommentarer