Calvary

  • Svensk titel: Calvary
  • Originaltitel: Calvary
  • Speltid (min): 100
  • Release (Bio): 2015-02-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-07-13
  • IMDb: Calvary

Recension - Blu-ray/DVD

Tänk dig att du får veta att du har exakt en vecka kvar att leva, innan någon mördar dig. En vecka att knyta ihop eventuella lösa trådar i ditt liv. En vecka att komma till avslut. En vecka.

Det är precis vad som händer fader James, präst i en liten by i Irland. Mitt under pågående bikt får han detta hot uttalat mot sig, och vi får sedan följa honom under de kommande sju dagarna. Han försöker försonas med den självmordsbenägna dottern som han tappade kontakten med efter att hustrun dog, han tar hand om den gamle författaren som bor i byn och han sköter sina andra åtaganden som präst, samtidigt som delar av befolkningen hånar honom och betraktar honom och hans roll som en relik från det förflutna.

”Calvary” är kanske inte 2014 års mest upplyftande film, men den är definitivt en av de allra bästa. För manus och regi står John Michael McDonagh och i huvudrollen ser vi den briljante Brendan Gleeson. I mindre, men ack så viktiga, roller ser vi bland andra Chris O’Dowd (”The I.T. Crowd”), Kelly Reilly (”Sherlock Holmes”), Aidan Gillen (”Game of Thrones”), Dylan Moran (”Shaun of the Dead”) och M. Emmet Walsh (hur många filmer som helst).

Med vackert foto, fantastiskt skådespeleri och en gripande historia är ”Calvary” en film man bara måste se. En solklar femma.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer