Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films

  • Svensk titel: Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films
  • Originaltitel: Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2015-10-26
  • Tagline: A one-of-a-kind story about two-of-a-kind men who (for better or worse) changed film forever.
  • IMDb: Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films

Recension - Blu-ray/DVD

Så har den då äntligen fått en svensk DVD-premiär, regissören Mark Hartleys dokumentär ”Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films”. Den har gjort succé världen över på festivaler samt på DVD och Blu-ray, och jag har utan att överdriva varit enormt taggad på att se den.

Född i början av 70-talet i ett hem som tidigt skaffade en VHS-spelare är jag som så många andra jämnåriga mer eller mindre uppfödd på de actionrullar som Cannon gav ut. Att se ”A Golan / Globus production” i förtexterna var i det närmaste en garanti för underhållning. Visst, det ligger en tjock ridå av nostalgi över detta och många av filmerna var väl i ärlighetens namn inte särskilt bra om man tänker efter. Men än idag kan titlar som ”Over the Top”, ”The Delta Force” och ”American Ninja” med enkelhet producera ett leende på mina läppar.

Mark Hartley har intervjuat mängder av människor som var inblandade i Cannon Films under dess storhetsperiod; regissörer, manusförfattare och producenter blandas hej vilt med skådespelere och alla har de en hel del att säga om kusinerna Menahem Golan och Yoram Globus. Det är inte bara positiva saker, den saken är klar, men så var dessa israeliska herrar inte heller kända för att fjäska för sina avlönade. De var affärsmän och filmskapare och hade inte tid för tjafs och pjoskande. Tyvärr hade de inte heller den allra bästa känslan för ekonomi, vilket också var det som till slut fick bolaget på fall.

Den andra dokumentären om Cannon som släpptes tidigare i år, ”Kungarna av Hollywood – Den sanna historien om Cannon Films uppgång och fall”, fokuserar mer på Golan och Globus bakgrund som filmskapare i Israel och om hur de uppfyllde sina drömmar i Amerika. Överlag är den mer positivt inställd till Cannon Films, men jag tycker att de båda dokumentärerna tillsammans utgör en perfekt double feature. Istället för att se dem som konkurrerande filmer ser jag det som att de kompletterar varandra.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer