Dödsänglarna

  • Svensk titel: Dödsänglarna
  • Originaltitel: La Marque des anges - Miserere
  • Speltid (min): 106
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-02-22
  • IMDb: Dödsänglarna

Recension - Blu-ray/DVD

Tycka vad man vill om Gérard Depardieu. En gång i tiden var han hyllad Hollywood-skådis och kunde välja och vraka bland filmrollerna. Därefter blev det en hel del mat och dryck och skandalerna avlöste varandra. Men jag antar att stjärnstatusen aldrig dalat i hemlandet Frankrike, då Gérard medverkat i över tvåhundra filmer sedan debuten i slutet på 60-talet. Personligen har jag alltid tyckt om Depardieu, en skådespelare som alltid lyser upp bioduken eller TV-rutan med sin karisma. Ingen genre har någonsin känts ovan, då komedier avlösts av actionfilmer eller thrillers.

Dödsänglarna tillhör den senare genren, och är en intressant, något lågmäld deckare i kyrkomiljö. Depardieu spelar den pensionerade detektiven Lionel Kasdan, som på sin ”fria” tid undersöker mordet på en körledare, som hittats mördad med båda trumhinnorna sprängda, omgiven av blodiga barnfotspår. Frank Salek, spelad av Joey Starr är en hetlevrad interpol-agent som i jakten på ett gäng människohandlare  leder honom till mordet på körledare. Motvilligt tvingas de båda samarbeta för att lösa mordet.

Jag är verkligen svag för franska thrillers och Dödsänglarna gjorde mig inte besviken. Gérard Depardieu kan tyckas gjort sitt, då han sett trött ut de senaste 10 åren. Men rollen som den pensionerade polisen Lionel passar honom som handen i handsken. Visst, det finns en del att önska när det gäller fördjupning av filmens karaktärer men överlag bra spänning, med intressanta vändningar och starkt skådespel, gör detta till en film jag väl kan rekommendera.

Stefan Johansson

Kommentarer