Falling, The

  • Svensk titel: Falling, The
  • Originaltitel: The Falling
  • Speltid (min): 102
  • Release (Blu-ray/DVD): 2016-06-13
  • IMDb: Falling, The

Recension - Blu-ray/DVD

England, 1969. På en flickskola går bästa vännerna Lydia och Abbie. Medan Abbie är väldigt utåtgående och framåt är Lydia mer introvert och väldigt beroende av sin bästa vän.

Efter en tragisk händelse drabbas flickskolan av en mystisk masspsykos, där flickorna en efter en börjar svimma i tid och otid. Vad är det som har hänt?

”The Falling” är en snygg och lätt drömlik film som redan jämförts med filmer som Peter Weirs ”Utflykt i det okända” (Picnic at Hanging Rock) och Sofia Coppolas ”The Virgin Suicides”. Jag har inte sett den sistnämnda på väldigt länge, men just Weirs film dök upp i tankarna även hos mig när jag tittade på ”The Falling”.

Tyvärr når det inte hela vägen fram. Antingen vill filmen för mycket, eller så är regissören Carol Morley inte tillräckligt skicklig för att på ett lyckat sätt snöra ihop säcken. Det är väldigt synd, för även om filmen inte är dåligt är det väldigt tydligt att potentialen var så mycket större.

Den absolut största behållningen står Maisie Williams (Arya Stark i ”Game of Thrones”) för, med sin fantastiska insats som Lydia. Vad som hade kunnat bli en parodisk figur i någon annans händer blir här en väldigt komplicerad och intressant karaktär.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer