Crazy Comedy Collection

  • Svensk titel: Crazy Comedy Collection
  • Originaltitel: The Crazy Comedy Collection
  • Speltid (min): 637
  • Release (Blu-ray/DVD): 2017-09-04

Recension - Blu-ray/DVD

Det var bättre förr.

Se där, en riktigt trist och gubbig kommentar. Men i vissa fall är det faktiskt sant. Ta hela parodifilmsgenren som exempel, som de senaste åren förpestat tillvaron med skräp som ”Date Movie”, ”Meet the Spartans” och så vidare. Nej, denna genre var definitivt bättre förr.

I nyligen utgivna ”Crazy Comedy Collection” har man samlat de bästa filmerna ur genren, och man går naturligtvis direkt till källan:

Titta vi flyger (Airplane!), 1980

I grund och botten en parodi på alla de katastroffilmer som producerades under 70-talet, med ”Airport” i spetsen. Robert Hays spelar piloten Ted Striker som får lämna sitt passagerarsäte och ta över kontrollen när besättningen blir sjuk. Fullproppad med slapstick, referensskämt och visuella gags som faktiskt fortfarande håller. Underbar från början till slut, och första gången vi fick se Leslie Nielsen i en komisk roll.

Titta vi flyger också (Airplane II: The Sequel), 1982

I uppföljaren tar vi nästa steg och byter ut flygplan mot rymdfärja. Än en gång är det upp till Ted Striker att rädda besättning och passagerare mot faror. Med bland andra William Shatner (förstås). Inte riktigt lika klockren som den första filmen, men bra nära.

Top Secret!, 1984

Amerikanske rocksångaren Nick Rivers blir inbjuden att uppträda på en festival i ÖstTyskland, men dras in i en komplott och blir snart den ende som kan rädda världen. Det här var den första filmen jag såg Val Kilmer i, och han är fantastisk i huvudrollen. Filmen parodierar allt från Elvisrullar och ”The Great Escape” till ”Den blå lagunen” och är fantastiskt underhållande. Levererar än idag!

Den nakna pistolen (The Naked Gun), 1988

Leslie Nielsen spelar Frank Drebin, världens kanske klantigaste polis. Den här filmen gjorde stor succé runt om i världen och blev kanske ett riktmärke för hur den här sortens film ska göras. Enormt populär, inte minst i Sverige. Fick två uppföljare, varav den första hette…

Den nakna pistolen 2½ (The Naked Gun 2½), 1991

Frank Drebin är tillbaka på nya äventyr och galenskaper, och det är fortfarande lika roligt. Det fortsätter vidare i den tredje filmen i serien, nämligen…

Den nakna pistolen 33⅓ (The Naked Gun 3⅓: The Final Insult), 1994

Stora nyheten i tredje filmen var att Frank Drebin fick sällskap av den då omåttligt omsusade fotomodellen Anna Nicole Smith. Här börjar det annars gå lite på tomgång jämfört med de tidigare filmerna i serien.

I boxen ingår även TV-serien Police Squad från 1982, där Leslie Nielsen först spelade Frank Drebin. Fantastiskt rolig serie, och det är uppenbart varför man sedan fortsatte i större format.

Den här boxen är fenomenal! Det enda, och då menar jag det enda, som hade kunnat göra den bättre hade varit om den fanns på Bluray också, och inte bara DVD. I övrigt perfekt, och en solklar femma i betyg.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer