Friend Request

  • Svensk titel: Friend Request
  • Originaltitel: Unfriend
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-04-02
  • Tagline: Be careful who you click with.
  • IMDb: Friend Request

Recension - Blu-ray/DVD

Laura är en typisk collegetjej. Hon är populär, hänger med sina kompisar och är också väldigt aktiv i sociala medier. Det facebookas, instagrammas och likeas hit och dit. Vänförfrågningar kommer i drivor och hon accepterar det mesta utan att fundera så mycket på det.

En dag accepterar hon en förfrågan från Marina, en lite udda tjej som inte verkar ha några andra kompisar vare sig på Facebook eller i den verkliga världen. Laura gör inte så stor grej av det, men för Marina är det väldigt stort och hon blir lite för ivrig och påflugen i sina desperata försök att få en riktig kompis i Laura. Laura blir dock lite avskräckt av detta beteende och bestämmer sig för att ta bort Marina som vän på Facebook.

Det skulle hon inte gjort.

Marina tar väldigt illa vid sig och bestämmer sig för att ta livet av sig, live på Facebook. Den otäcka filmen hamnar i Lauras feed och hennes vänner undrar varför hon delar något så otrevligt. Laura försöker ta bort inlägget, men det går inte. Snart börjar det hända otäcka saker med Lauras vänner, och även detta läggs ut i Lauras feed. Men vem ligger bakom detta?

”Friend Request” har en schysst grundidé som jag gillar skarpt, men tyvärr spårar det ur lite väl mycket. Jag tror att en film som inte valt att gå på den övernaturliga linjen hade fungerat bättre som en tight thriller, medan detta blir en skräckfilm som inte riktigt håller hela vägen. Regissören Simon Verhoeven (ingen anknytning till Paul Verhoeven) verkar ha gjort mest komedier tidigare, kanske är det mer hans grej?

Vad som däremot funkar är det visuella. Filmen är riktigt snygg och innehåller en hel del intressanta grepp som skiljer den från mängden.

Det är också det visuella som för mig lyfter filmen från en tvåa i betyg till en trea.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer