Death of Superman, The

  • Svensk titel: Death of Superman, The
  • Originaltitel: The Death of Superman
  • Speltid (min): 81
  • Release (Blu-ray/DVD): 2018-10-08
  • IMDb: Death of Superman, The

Recension - Blu-ray/DVD

Det var 1992 som DC Comics tog beslutet att döda sin största hjälte, Stålmannen (eller Superman som han numera kallas även här i Sverige). Från att ha varit en serietidning med sviktande försäljningssiffror blev numret med hans död den mest säljande tidningen det året.

Under ett års tid användes hans död som en längre historia. I den första delen mötte Superman Doomsday, varelsen som till slut tar kål på honom. I den andra delen får vi se hur Superman sörjs av vänner, bekanta, kollegor och världen. I den tredje och sista delen får vi se hur andra försöker ta Supermans plats innan han till slut kommer återvänder till livet.

Den här historien har använts i det rörliga mediet flera gånger. 2007 kom ”Doomsday”, en animerad film löst baserad på historien. Den blev en succé och blev också startskottet för DC:s serie med animerade filmer. I utskällda ”Batman v Superman: Dawn of Justice” användes också delar av historien, där Superman dör i sin strid mot Doomsday. Nu har DC återvänt till ännu en animerad version, som enligt de själva ska vara mer trogen förlagan och kommer att bestå av två filmer, varav den första är ”The Death of Superman”.

Nu har jag ju mer eller mindre redan beskrivit handlingen i filmen, så jag går direkt till mitt omdöme istället. Jag gillar den estetiska stilen, hur den är både enkelt och samtidigt väldigt effektivt tecknad. Röstskådespelarna är bra, Superman spelas av Jerry O’Connell, Lois Lane av Rebecca Romijn och Lex Luthor av Rainn Wilson. Dessutom får vi höra Nathan Fillion som Green Lantern, vilket alltid är ett plus i min bok.

Jag var ett stort fan av Superman som liten, men hade slutat läsa serierna i mitten av 80-talet. Än idag har jag inte läst ”The Death of Superman”, men jag måste erkänna att efter att ha sett den här filmen så har köplusten väckts till liv.

Nu väntar jag ivrigt på del två, ”The Reign of the Supermen” som har utannonserats för premiär under 2019.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer