Christmas Chronicles, The

  • Svensk titel: Christmas Chronicles, The
  • Originaltitel: The Christmas Chronicles
  • Speltid (min): 104
  • Release (Streaming): 2018-11-22
  • Streamingplattform: Netflix
  • Tagline: Santa's in town early this year
  • IMDb: Christmas Chronicles, The

Recension - Streaming

Familjen Pierce brukade alltid fira de perfekta jularna. Massor med pynt, värme och kärlek i ett härligt, ombonat hem. Men julen 2018 kommer att bli annorlunda. Under året har pappan, som arbetade som brandman, omkommit under en utryckning. Mamman tvingas jobba extra skift på sjukhuset för att få ekonomin att gå ihop och storebror Teddy är på väg in på den kriminella banan.

Lillasyster Kate försöker dock hitta lite julglädje mitt i misären, och när hon återigen tittar på gamla videoband från tidigare jular ser hon plötsligt en detalj hon tidigare missat: kan det möjligtvis vara tomtens hand som fångas på bild?

Det är julafton, och mamma tvingas hoppa in på ett nattskift. Kate och Teddy är ensamma hemma, och med mycket möda (och lite utpressning) lyckas Kate få Teddy att hjälpa till att försöka få Tomten på film. Teddy, som är övertygad om att Tomten inte finns, ställer motvilligt upp. Men när de riggade bjällrorna ringer och de ser en stor, rödklädd man i sitt hus börjar han tänka om. När de springer ut och ser en svävande släde med fastspända renar råder inte längre några tvivel – Tomten finns på riktigt!

Kate bestämmer sig för att ta en närmare titt på släden och hoppar i den. Teddy försöker få henne ur den innan Tomten kommer tillbaka men innan de vet ordet av är de i full fart. När Tomten märker att han har fripassagerare blir han så rädd att de kraschar.

Nu är de strandade med en trasig släde, bortsprungna renar och en borttappad julklappssäck. Om det ska kunna bli någon jul över huvud taget måste nu Kate, Teddy och Tomten samarbeta. Nu väntar en äventyrsfylld natt…

När Netflix annonserade att de skulle släppa en egenproducerad julfilm med Kurt Russell som självaste Tomten blev jag helt såld direkt. Russell är en av mina favoritskådespelare och har många gånger visat att han med bravur klarar av de flesta olika genrer av film. ”The Christmas Chronicles” är bara ännu ett bevis i en lång rad…

Min fru kan intyga att jag satt med ett otroligt fånigt leende under filmens hela speltid på lite drygt 100 minuter. Russell är fantastiskt charmig, och filmen lyckas pricka in de flesta av de mysiga klyschor man förväntar sig av en amerikansk julfilm. Dessutom bjuder den på flera riktigt härliga cameos, men jag tänker inte avslöja några här.

”The Christmas Chronicles” är en underbar julfilm för hela familjen, och jag kommer definitivt se om den före jul.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer