Umbrella Academy - Säsong 1

  • Svensk titel: Umbrella Academy - Säsong 1
  • Originaltitel: The Umbrella Academy: Season 1
  • Speltid (min): 600
  • Release (Streaming): 2019-02-15
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Umbrella Academy - Säsong 1

Recension - Streaming

Excentrisk miljonär vid namn Hargreeves adopterar mystiska underbarn med speciella krafter. Han numrerar dem. Tränar dem att bli superhjältar, men glömmer bort att överösa dem med kärlek. När kidsen vuxit upp återvänder en av dem från framtiden med dystra nyheter om en stundande apokalyps. Dessutom sker ett omskakande dödsfall i familjen som för syskonen samman igen.

Det här är familjedysfunktionellt, skruvat och annorlunda med en läskig robotmamma, en talande apa i hushållet och allehanda superkrafter i omlopp. Tillbakablickar från uppväxten i rampljuset vävs ihop med den dystra nutiden. Karaktärerna med förmågor är störda. Nästan för störda. Men de fascinerar. Ellen Page (”The Last Stand”, ”Days of Future Past”) drar ett tungt lass som det enda barnet UTAN krafter.

Det är kanske lite väl likt ”X-Men” med ynglingar i herrgård som lär sig hantera sina superkrafter av en gubbe? ”The Umbrella Academy” bygger också på en serietidning, precis som ”X-Men”. Sedan är den ondskefulla organisationens ledare lite för fjantig anser jag. Storyn når inte sin fulla potential (ännu), men säsongsfinalen fångade mitt intresse på nytt tack vare scifiöppning på främmande planet och cliffhanger som rörde om i grytan...

Johan Karlsson

Kommentarer