Days of Thunder

  • Svensk titel: Days of Thunder
  • Originaltitel: Days of Thunder
  • Speltid (min): 107
  • Release (Bio): 1990-11-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2020-06-01
  • Tagline: You can't stop the thunder.
  • IMDb: Days of Thunder

Recension - Blu-ray/DVD

Cole Trickle är en ung, kaxig racingförare som efter att ha lämnat formelcirkusen vill starta en karriär inom NASCAR. Han tas, till en början motvilligt, in av den gamle bilbyggarräven Harry Hogge och efter en skakig start börjar snart segrarna trilla in.

Efter en allvarlig krasch under ett race, där Cole av misstag rammar sin störste rival Rowdy Burns, hamnar de båda på sjukhus. Cole tar sig efterhand tillbaka till racingen men känner sig orolig och rädd. Harry och nya flickvännen Claire, en läkare som tog hand om Cole på sjukhuset, stöttar honom och rädslan får stå tillbaka…

Jag minns att jag såg ”Days of Thunder” på bio 1990, och sedan kanske en eller två gånger på VHS. Att nu återknyta bekantskapen efter åtminstone 25 år var en ganska trevlig upplevelse. Vissa delar av filmen mindes jag glasklart, andra delar inte alls. Det som slog mig mest var hur lik ”Top Gun” filmen är, något den fick kritik för redan vid premiären. Men det kanske inte är så konstigt att både Tom Cruise och regissören till de båda filmerna, Tony Scott, ville köra vidare på ett vinnande koncept.

Trots den banala handlingen, och stundtals orealistisk racing, är det ändå en underhållande film. Tom Cruise får stortartat sällskap i form av Robert Duvall som tränaren Harry, Nicole Kidman som Claire och Michael Rooker som Rowdy Burns. I andra roller ser vi också John C. Reilly, Cary Elwes och Randy Quaid.

Det blir en trea i betyg. Det är nästan, men bara nästan, att jag skulle vilja ge den ett extra poäng bara för Maria McKees ”Show Me Heaven” på soundtracket, men någon måtta får det allt vara.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer