Fear of the Woods

  • Svensk titel: Fear of the Woods
  • Originaltitel: Fear of the Woods
  • Speltid (min): 17
  • Release (Bio): 2020-07-31
  • IMDb: Fear of the Woods

Recension - Bio

Unge Damien är mer eller mindre motvilligt ute i Alaskas djupa skogar tillsammans med sin pappa och dennes broder, tillika lokale sheriff. Hans största problem är att de andra två framförallt är ute efter att skjuta björn, medan Damien själv anser att människan bör respektera naturen mer och inte agera så barbariskt. Men när både sheriffen och fadern blir attackerade av en monstruös björn, och Damien knappt undkommer med livet i behåll, ändras allt. Kameran läggs på hyllan och geväret får ta dess forna plats i Damiens händer…

Vi har tidigare skrivit om ”Fear of the Woods”, Titus Paars djurskräckis. Nu har en kort version (ca 17 minuter) haft premiär på olika filmfestivaler runt om i världen och har redan plockat hem priset för bästa regi (kortfilm) i New York Film Festival, samt ett flertal nomineringar i Prisma, Rome Film Festival, bland annat för bästa regi och bästa manus.

Bäst vi tar en titt själva och ser vad som får dessa 17 minuter att skapa sådan uppståndelse…

(17 minuter senare)

Herrejävlar! OK, nu vet jag vad det handlar om. Först och främst – så förbaskat vackert foto! DP Marcus Möller, som tidigare fotat filmer som ”The Huntress: Rune of the Dead” och ”AVICII – True Stories” är en naturbegåvning. Endast 27 år gammal och sannolikt med en strålande karriär framför sig. Stående ovationer!

Mer då? Musiken! Simon Kölle, som tidigare arbetat med regissören Titus Paar på filmer som ”Legend of Dark Rider: The Beginning”, ”The Perfect Weapon” och ”Moneybrother möter den mystiska Kogistammen”, samt tidigare nämnda ”The Huntress: Rune of the Dead”, har skapat ett härligt score som tillsammans med Möllers foto skapar en stämning utan dess like. Fler stående ovationer!

Vi får inte glömma skådespelarna. Damien spelas av Christian Arnold, som med sina blonda lockar kommer bli en flickidol av guds nåde. Han har dock inte enbart utseendet för sig, han övertygar som den unge, lite naive sonen som inte uppskattar faderns syn på jakt. Fadern själv spelas av kultskådisen Vernon Wells, som tidigare har spöat upp både Mel Gibson (”Mad Max: The Road Warrior”) och Arnold Schwarzenegger (”Commando”) på film. Här gör han en betydligt mer sympatisk, men inte mindre badass, roll som den fårade jägaren. Hans bror sheriff Willkins spelas av charmige Ralf Beck, som vi tidigare sett i filmer som ”Vittra”, ”Legend of Dark Rider: The Beginning”, ”The Huntress: Rune of the Dead”, men även i serier som ”Johan Falk” och ”Wallander”.

Samtliga tre skådespelare imponerar i sina roller, speciellt med tanke på hur lite tid de har på sig att etablera sina karaktärer.

Var det något mer? Jo, det är klart. Björnen. En stor elak jävel är det.

Den korta versionen av ”Fear of the Woods” är nu här för att väcka mer intresse inför en kommande långfilmsversion, där tanken är att dessa 17 minuter ska vara öppningsscenerna.

Slutligen har jag bara en fråga. När kan vi få se långfilmen Titus, när? Vi vill ha den NU!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer