New Mutants, The

  • Svensk titel: New Mutants, The
  • Originaltitel: The New Mutants
  • Speltid (min): 98
  • Release (Bio): 2020-09-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-01-18
  • IMDb: New Mutants, The

Recension - Bio

Farliga, nya tonårsmutanter, var ska man göra av dem och deras superkrafter? Givetvis låser man in dem i en lågbudgetvariant av en Xavier-liknande herrgård och låter dem gå i gruppterapi tillsammans. Det hanterar väl en endaste anställd doktor och några övervakningskameror? Absolut. Några i ungdomsgänget blir förresten kära, och plötsligt spökar det.

Nu lät jag kanske lite väl ironisk. Men faktum är att den sista (och löjligt superförsenade) Fox-"X-Men"-rullen "The New Mutants" är bra - inte grym - men ändå bättre än väntat. Ett så mycket värdigare avslut för filmserien än vad tröttsamma "Dark Phoenix" hade varit.

Regissören Josh Boone får till en avgränsad tonårsstory med vettiga karaktärer med bagage. Välspelat (delvis med hjälp av kända ansikten från "Stranger Things", "Glass" och "Game of Thrones"). Rätt spännande/läskigt. Just åt det läskiga hållet är ju en ny riktning i genren. Och det är högst välkommet. 

Måste även lyfta fram att Magik (begåvade Anya Taylor-Joy) - metallbjässen Colossus syrra i serierna - stjäl showen med sina coola krafter och sin trubbiga personlighet! Hon hade förtjänat fler filmer.

Allt som allt ingen spektakulär film, men definitivt sevärt med ett litet plus i kanten för oss "X-Men"-fantaster. Men slösa inte tid när eftertexterna börjar rulla: Det finns ingen bonusscen i slutet den här gången.

Johan Karlsson

Kommentarer