Dead or Alive

  • Svensk titel: Dead or Alive
  • Originaltitel: Dead or Alive: Hanzaisha
  • Speltid (min): 105
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-05-05
  • IMDb: Dead or Alive

Recension - Blu-ray/DVD

Från Umeå Internationella Filmfestival

Om man ska kategorisera den japanska filmen lite grovt så finns det fyra kategorier, som jag ser det. I den första kategorin finner vi smäktande dramer med stort hjärta. I den andra är det rena uppvisningar i japansk kampsport där människor springer på väggar och flyger genom luften med samuraisvärd. Den tredje kategorin innehåller de så kallade mangafilmerna. Tecknade filmer som ofta innehåller ultravåld och erotiska inslag. Och till sist, den fjärde kategorin som hämtat mycket inspiration från mangafilmen. Här finner vi filmer som ”Dead or Alive” och kultklassikern ”Tetsuo –the iron man”. Det som kännetecknar dessa filmer är ofta absurd handling, ultravåldsamma scener och action som bryter mot alla regler. ”Dead or Alive” är inget undantag.

De fem första minuterna i filmen är något av det bästa jag sett. Senast jag tappade andan så var när jag såg ”Rädda menige Ryan”, men det här är något helt annorlunda. I ett rasande tempo, ackompanjerat av stenhård techno-rock, slår Takashi Miikes an tonen för hela filmen. Snabba klipp, absurda sekvenser och mycket våld. Vad är det som skvätter på kameralinsen när man skjuter någon i magen som just ätit fyra tallrikar nudlar? Ja, inte är det blod i all fall…. Publiken skriker och applåderar av förtjusning, redan efter fem minuter. Efter dessa tuffa minuter så övergår filmen till en vanlig japan-action-rulle, så som vi är vana att se dem. Vi får följa polisen Jojima i en katt och råtta lek efter gangstern Ryuichi. När Jojimas familj blir mördade av Ryuichis gäng tar han gruvlig hämnd. Och då befinner vi oss i slutet av filmen och det som kommer här, går inte att beskriva utan det måste ses med egna ögon.

Om inledningen var det bästa jag sett så måste slutet vara ett av det mest annorlunda slut jag sett. Slutet är så bisarrt och absurt att det borde vara brottsligt. Men publiken är överförtjust och jag har aldrig varit med om så spontana och entusiastiska applåder som följer när eftertexterna helt överraskande ”stämplas” på duken. Tyvärr lär ”Dead or Alive” aldrig nå Sverige mer än genom video import. Men tycker du om Japan-action, så måste du bara se den här. För större filmupplevelse och adrenalinkick på samma gång, finns knappast.

Jesper Isaksson

Kommentarer