Dawn of the dead (2 disc)

  • Svensk titel: Dawn of the dead (2 disc)
  • Originaltitel: Dawn of the dead
  • Speltid (min): 126
  • Release (Bio): 1978-01-01
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-12-19

Recension - Blu-ray/DVD

Vid det här laget så lär 2004 års upplaga av zombieklassikern Dawn of the Dead, för den stora massan, säkert mer känd än den mytomspunna originalfilmen. Är det någonting jag hatar, så är det när någon dammar av en gammal klassiker, och helt oförtjänt drar in mer pengar på den än originalet gjorde. Därför måste någon verkligen ta tag i saken, och förklara för folket, att originalet var större, bättre och vackrare. Jag ska nu berätta varför ni bör se den gamla Dawn of the Dead framför den nya.

I 70-talets slut så kom Dawn of the Dead ursprungligen ut på den amerikanska marknaden. Det var den ökända splatterfilmsregissören George A Romero som hade slagit till igen, och den här gången med besked. Aldrig tidigare hade en sådan brutal och blodig film skådats, och landets alla moraltanter började vifta frenetiskt med sina stora pekpinnar. Filmen handlade, som nästan alla zombiefilmer gör, om att ett virus gör att de döda vaknar till liv, och drivna av endast sina instinkter för smittan vidare. När det inte finns rum i helvetet, så kommer de döda att vandra på jorden.

Originalet Dawn of the Dead kretsar kring en liten skara människor som försöker överleva smittan genom att söka skydd i ett, vid en första anblick ödelagt köpcentrum. Dock så visar sig det lite senare att alla odöda drar sig till den platsen där dem tillbringade mycket tid i livet, alltså köpcentrumet. Och snart blir detta skådeplatsen för en zombieslakt av gigantiska mått, de odöda saknar helt tankeverksamhet, och vandrar sakta omkring drivna av endast sina instinkter. Men om man tror Dawn of the Dead är en enda stor uppvisning i krossade skallar och flygande innälvor så tror man ordentligt fel. Dawn of the Dead är istället en djup, och svidande samhällskritik som träffar en rätt i hjärtat, när man är som svagast.

Filmen får tittaren att fråga sig vad han själv hade gjort i samma situation. De flesta tycker säkert att filmens huvudpersoner handlar fel när de plockar på sig pengar ur gallerians tomma kassor. Vad ska de göra med pengarna när hela världen ändå är förstörd? Men tyvärr så är det nog så här människor handlar, girigheten är nog en god symbolik för den moderna människan. Dawn of the Dead är en skrämmande vision, men man kan fråga sig om den inte hade kunnat göra den lika läskig utan splattret. - Förmodligen, men den hade inte känts lika skitig, inte lika krypande realistisk.

Ni kan komma till mig och tjata hur mycket ni vill om att den nya filmen är bättre, men ta er inte den tiden, jag ger mig aldrig, originalet är den bästa zombiefilmen någonsin, basta!

Kim Ekberg

Andra recensioner

Kommentarer