French Exit

  • Svensk titel: French Exit
  • Originaltitel: French Exit
  • Speltid (min): 113
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-05-07
  • IMDb: French Exit

Recension - Blu-ray/DVD

Societetsdamen Frances har levt gott på arvet efter sin make men när hennes rådgivare säger att ”nu är pengarna slut” bestämmer hon sig för att bryta upp helt. Hon säljer den fina våningen på Manhattan, alla möbler, all konst och flyttar tillsammans med sin vuxna son och katt till en lägenhet i Paris.

Runt omkring sig rör sig en salig blandning av människor, såsom andra rikemansänkor, sonens fästmö och hennes nya kavaljer, samt en spågumma som upptäcker att Frances avlidne make högst sannolikt lever vidare i deras katt…

”French Exit” är en dialogdriven familj i makligt tempo, som skulle fungera utmärkt på en teaterscen. Välskriven story, snyggt fotad och välspelad. Absolut bäst är Michelle Pfeiffer i huvudrollen som Frances. Sval, vacker, lömsk, virrig – man vet inte var man har henne. Är hon helt världsfrånvänd, eller har hon betydligt bättre koll än någon anar? Pfeiffer är fantastisk, och jag inser att jag verkligen har saknat henne de senaste åren (jag vet att hon var med i ”Avengers: Endgame” och ”Maleficent: Mistress of Evil”, men det var så små roller).

Det här är kanske inte en film för dig som är ute efter ett actionspektakel eller en riktigt läbbig rysare, men kan du tänka dig att se en ”vanlig” film är detta ett utmärkt alternativ.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer