Cruella

  • Svensk titel: Cruella
  • Originaltitel: Cruella
  • Speltid (min): 134
  • Release (Bio): 2021-05-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-08-17
  • Tagline: Hello Cruel World
  • IMDb: Cruella

Recension - Blu-ray/DVD

Jag säger det direkt - jag har aldrig varit ett fan av “Pongo och de 101 dalmatinerna”, vare sig den animerade filmen från 1961 eller spelfilmen med Glenn Close från 1996. Inte heller har jag brytt mig om att se någon av uppföljarna, animerade eller inte.

Så blev jag pepp när Disney utannonserade “Cruella”? Nej, det kan jag verkligen inte påstå. Men jag tänkte ändå att jag måste ge den en ärlig chans, och det är jag verkligen glad att jag gjorde!

“Cruella” är nämligen bra. Väldigt bra till och med. På ett rappt och snyggt sätt presenteras unga Estella, som efter en tragisk olycka blir föräldralös och lär sig överleva på Londons gator i sällskap med småtjuvarna Jasper och Horace. Tillsammans växer de upp och blir det närmaste en familj man kan ha.

Vi hoppar framåt till 70-talets London. Estella lyckas få ett riktigt jobb hos en berömd modedesigner, Baronessan, vilket är rena drömmen! Visst, hon får börja med att skura toaletter men hon klättrar snart uppåt och får visa vilket designgeni hon faktiskt är. Hon imponerar på självaste Baronessan, som inte är känd för att vara den trevligaste kvinnan i branschen…

Jag vill verkligen inte berätta mer, utan istället bara uppmana er att se filmen. Då den utspelar sig i 70-talets London, och i modebranschen dessutom, kan jag bara tänka mig att det är en kostymdesigners våta dröm. Är man mer intresserad av musik bjuds man på ett imponerande soundtrack där Blondie, Queen och The Doors samsas med Bee Gees, Rolling Stones och David Bowie, bara för att nämna några.

Men bäst av allt är ändå Emma Stone i huvudrollen som Estella/Cruella. Hon är helt felfri och fullkomligt ÄGER filmen från början till slut. Hon får dock hård konkurrens från Emma Thompson som spelar den hänsynslösa Baronessan. Att se dessa Emmor tillsammans är en njutning!

“Cruella” var verkligen en glad överraskning, så otroligt mycket bättre än jag någonsin trott. Till och med tonårsdottern, som har svårt att se något längre än ett youtubeklipp, satt som klistrad och tyckte väldigt mycket om den. Personligen kan jag bara säga att det här är den bästa av Disneys omtag av gamla historier hittills. Faktum är att den inte känns så mycket Disney över huvud taget, och det är definitivt till dess fördel.

Rekommenderas!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer