Festen vid grottorna

  • Svensk titel: Festen vid grottorna
  • Originaltitel: Caravan to Vaccarès
  • Speltid (min): 81
  • Release (Bio): 1974-08-16
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-08-16
  • Tagline: There are 30,000 gypsies living at Vaccarès...and they can all go to HELL
  • IMDb: Festen vid grottorna

Recension - Blu-ray/DVD

Neil Bowman reser runt i Frankrike när han träffar den amerikanska frilansfotografen Lila. Hon är där för att fotografera romernas årliga fest i Provence, medan Bowman själv är där för att träffa markägaren Duc de Croyter. de Croyter spelar dock aningslös när de först träffas, vilket både förvånar och irriterar Bowman. Det är dock en roll som spelas, och de Croyter ger snart Bowman, och Lila som nu blivit involverad, ett uppdrag: de måste eskortera en ungersk vetenskapsman ut från landet och till USA. Denne vetenskapsman har kommit på en formel som kommer att ändra världsekonomin för all framtid, men det finns också många som inte vill att den formeln ska bli känd och gör allt för att tysta vetenskapsmannen…

“Festen vid grottorna” är baserad på Alistair MacLeans roman med samma namn. Jag har läst en hel del av MacLeans böcker, men inte just denna. Jag kan bara hoppas att boken är bättre än filmen, för tyvärr var detta riktigt tråkigt.

Ja, faktiskt. Premisserna för att det ska bli spännande finns där, men det går mer eller mindre på tomgång från början till slut. David Birney är blek som Bowman, och även om jag vanligtvis älskar Charlotte Rampling lyckas hon inte rädda filmen heller.

Det här är den amerikanska versionen av filmen. Det ska finnas en drygt tio minuter längre version, men jag vet inte om tio minuter till kan göra filmen mycket bättre.

Tyvärr, det här var inte någon av de bättre MacLean-filmatiseringarna. Å andra sidan är det svårt att konkurrera med klassiker som “Polarstation Zebra svarar ej”, “Kanonerna på Navarone”, “Örnnästet”, “Mot Fort Humboldt” eller varför inte “Marionett i kedjor”, med Sven-Bertil Taube?

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer