Clickbait

  • Svensk titel: Clickbait
  • Originaltitel: Clickbait
  • Speltid (min): 378
  • Release (Streaming): 2021-08-25
  • Streamingplattform: Netflix
  • IMDb: Clickbait

Recension - Streaming

Adrian Grenier ("Entourage") spelar den omtyckte familjefadern Nick Brewer som blir kidnappad och uthängd i ett klipp på nätet. När videon får fem miljoner visningar utlovas det att Nick ska dö. Brewers chockade fru Sophie (Betty Gabriel) och hetlevrade syster Pia (Zoe Kazan) får gräva ner stridsyxan för att hålla ihop familjen när media jagar dem i hemmets (inte särskilt) lugna vrå. En begåvad polis, Roshan Amiri (Phoenix Raei), försöker lösa fallet genom att tänka utanför boxen (och möjligtvis falla för offrets syrra).

"Clickbait" är en mycket kompetent kriminalserie i åtta delar som håller intresset uppe. Den har tre uppenbara styrkor:

För det första är den ovanligt välspelad och karaktärerna känns trovärdiga. Både de äldre och yngre rollfigurerna.

För det andra är storyn konstruerad expansivt så att nya avslöjanden stegvis får listan på misstänkta att växa. Och synen på Nick som person ändras konstant. Vad stämmer egentligen?

För det tredje byter varje avsnitt fokus så att vi får följa en ny karaktärs upplevelser av fallet, om det så är syrran, polisen eller journalisten. Det faller i god jord med olika synvinklar. 

Slutet är smart, mångbottnat och går inte att lista ut. Även om man flera gånger trodde att man fått korn på gärningsmannen. En väldigt stark fyra för denna spännande serie som förtjänar sina klick, och behandlar ett intressant ämne: Vem möter du egentligen online?

Johan Karlsson

Kommentarer