Unholy, The

  • Svensk titel: Unholy, The
  • Originaltitel: The Unholy
  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2021-06-23
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-10-25
  • Tagline: Be careful who you pray to.
  • IMDb: Unholy, The

Recension - Blu-ray/DVD

En journalist på dekis hamnar i en liten byhåla för att undersöka en rapport om djurstympning, “antagligen gjort av utomjordingar” som visar sig kunna förklaras på ett väldigt odramatiskt och tråkigt sätt. På väg från platsen, besviken och inte helt nykter, kör han nästan över en ung kvinna men klarar sig med att “bara” krascha bilen mot ett träd. Han följer efter den unga kvinnan för att se att hon är OK och bevittnar hur hon knäfaller under ett gammalt träd och säger en bön innan hon svimmar av.

Efter att han lyckas få in kvinnan till staden och berättat för folk vad som hänt misstros han. Inte nog med att han luktar sprit, han ljuger ju uppenbarligen också. Den kvinnan, uppväxt hos sin farbror prästen, har ju varit dövstum i hela sitt liv.

Det visar sig dock snart att något har hänt. Under en gudstjänst visar hon att hon mycket väl kan tala och höra, och dessutom utföra mirakel! Hon påstår sig vara i kontakt med jungfru Maria, något som givetvis väcker den katolska kyrkans intresse.

De skickar dit en biskop och en ung präst som ska bedöma huruvida det är riktiga mirakel som sker eller om det kan förklaras med vetenskap. De blir chockade när det visar sig att det verkligen är riktiga mirakel som utförs av den unga kvinnan, men är det verkligen “rätt” Maria hon är i kontakt med…

“The Unholy”, som bygger på en bok av James Herbert, ståtar med “From Producer Sam Raimi” på omslaget. Och det är klart att man hellre skyltar med namnet bakom klassiker som “Evil Dead” på en rysare om man har möjligheten, än det mer svåruttalade namnet på debutregissören Evan Spiliotopoulus. Den sistnämnde har också skrivit manus, men det är kanske inte heller något man skyltar med. Jag menar, skulle “Från manusförfattaren till ‘Tingeling och den förlorade skatten’” locka er att se en skräckfilm? Trodde inte det.

“The Unholy” är förutsägbar, stundtals tråkig och effekterna blir ingen glad av. Däremot finns det flera skådespelare som utan tvekan lyfter alla scener de är med i. Jag talar då om Jeffrey Dean Morgan (“The Walking Dead”, “Watchmen”) som spelar journalisten och som har en av filmens huvudroller. Han är förbaskat bra, och hade förtjänat en bättre film. Samma sak gäller gamle favoriten William Sadler (“Die Hard II”, “The Mist”, “Nyckeln till frihet”) som spelar byprästen och Cary Elwes (“The Princess Bride”, “Twister”) som biskopen. Dessa tre herrar har absolut inget att skämmas för då de samtliga är betydligt bättre än filmen i sig.

Slutbetyget blir en tvåa. Faktum är att “Tingeling och den förlorade skatten” är en bättre film än denna.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer