Croodarna 2: En ny tid

  • Svensk titel: Croodarna 2: En ny tid
  • Originaltitel: The Croods: A New Age
  • Speltid (min): 95
  • Release (Bio): 2021-07-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-11-15
  • Tagline: The future ain't what it used to be.
  • IMDb: Croodarna 2: En ny tid

Recension - Blu-ray/DVD

Croodarna letar efter en ny plats att bo. Den bör vara säker från alla de faror i form av farliga djur som härjar omkring dem och det bör finnas tillgång till mat. Inga små krav, men pappa Grug är fast besluten att hitta en sådan plats till sin kära familj. Dessutom är han lite orolig att dottern Eep ska ge sig ut på egna äventyr tillsammans med pojkvännen Guy istället för att stanna med flocken.

När Grug en dag hittar den perfekta platsen att leva på, med massor av mat och dessutom en ypperligt lämplig mur på plats som skydd mot monster, verkar det som att alla problem är som bortblåsta. Förutom det lilla faktum att det redan bor några där, några som dessutom verkar ha en koppling till Guy redan - familjen Betterman.

Den första filmen om Croodarna kom 2013 och jag ska vara ärlig och erkänna att jag inte minns mycket av den. Därför hade jag inte heller jättehöga förväntningar på denna uppföljare, som nu legat på min hylla i ett par månader i väntan på ett spikat releasedatum. Så nu när det äntligen är dags stoppade jag in skivan i spelaren, old school style, och lutade mig tillbaka i soffan med den stilla förhoppningen att filmen inte skulle suga alltför mycket.

Det gjorde den inte. Inte alls faktiskt. I själva verket så är “Croodarna 2: En ny tid” förbannat rolig! Jag kom på mig själv att skratta högt åtskilliga gånger, och däremellan njuta av denna färgsprakande film och dess menageri som måste ha kommit till under påverkan av tveksamma substanser.

Nicolas Cage är störtskön som pappa Grug, och får fint stöd av Catherine Keener som hustrun Ugga. Emma Stone och Ryan Reynolds är utmärkta som dottern Eep respektive pojkvännen Guy och rutinerade Cloris Leachman är givetvis tillbaka som Gran i en av sina allra sista roller före sin bortgång.

Nya i gänget är familjen Betterman (subtilt namn), vars röster tillhör Peter Dinklage, Leslie Mann och Kelly Marie Tran. Har jag inte sagt det förut så säger jag det nu - världen behöver mer Peter Dinklage!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer