Eva & Adam

  • Svensk titel: Eva & Adam
  • Originaltitel: Eva & Adam
  • Speltid (min): 83
  • Release (Bio): 2021-08-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-11-29
  • IMDb: Eva & Adam

Recension - Blu-ray/DVD

När Adam flyttar från Skåne till Göteborg ställs allt på ända. Han kan inte längre umgås med sin bästis Molly, och han tvingas börja i en helt ny klass, i en helt ny skola, i en helt ny stad. Sådant kan vara tufft för vem som helst.

Men det går ändå ganska bra för Adam. Han träffar lite nya kompisar och lär sig blippa med kortet på spårvagnen, men framförallt träffar han Eva.

Eva går i samma klass som Adam. Egentligen har hon slutit en anti-killpakt med sin bästis Annika, men det är något annorlunda med den nye killen i klassen. Han är lite söt ändå den där Adam…

“Eva & Adam” är från början en tecknad serie som startade 1990. Till att börja med publicerades den i Kamratposten, och 1993 släpptes det första albumet. Sedan dess har det blivit fler album, böcker, en TV-serie med följande film, och nu är det alltså dags för en ny filmatisering.

Själv har jag aldrig haft någon koppling till Eva & Adam. Jag har varit medveten om att de finns, men inte mer än så. Till skillnad mot filmerna om Sune och Bert är “Eva & Adam” helt fokuserad på sin målgrupp, och struntar i att flirta med den vuxna publiken. Jag kan definitivt respektera det, men det gör också att filmen som sådan inte ger mig någonting. De bekymmer som barnen går igenom ligger tyvärr alldeles för långt bak i tiden för mig att riktigt minnas, och därför blir det väldigt svårt att ryckas med. Det blir inte bättre av att filmen som sådan är väldigt förutsägbar.

Men mina båda döttrar, 11 och 13 i skrivande stund och därmed i den tilltänkta målgruppen, hade betydligt större behållning av filmen. Visst, det kanske berodde till liten del på att det var kul att se en klasskamrat som statist, men nog tror jag att filmen talade till dem på ett sätt som den tyvärr inte gjorde med mig.

Jag måste dock avsluta med att hylla Sonja Holm och Olle Cardell som spelar titelrollerna. De är riktigt duktiga, charmiga och känns äkta från första stund. Det ska de ha cred för.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer