Candyman

  • Svensk titel: Candyman
  • Originaltitel: Candyman
  • Speltid (min): 91
  • Release (Bio): 2021-08-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2021-12-20
  • Tagline: Dare To Say His Name
  • IMDb: Candyman

Recension - Blu-ray/DVD

Konstnären Anthony bor tillsammans med sin flickvän, galleristen Brianna, i en ny fräsch lägenhet i Cabrini, Chicago. Området har rustats upp rejält under senare år, efter att ha klassats som mer eller mindre ghetto under 70- och 80-talet. Anthony har haft lite svårt att hitta inspiration den senaste tiden, men när han får nys om legenden om Candyman börjar idéerna flöda. Candyman sägs ha härjat i Cabrini för flera år sedan, och det sägs att en kvinna som undersökte saken då blev galen, kidnappade ett barn och försökte offra det.

Samtidigt som Anthony sugs djupare och djupare in i denna myt börjar människor hittas brutalt slaktade runt om i området. Är det så att Candyman kanske är tillbaka?

Nia DaCostas “Candyman” från 2021 är en uppföljare till den klassiska rysaren från 1992. Huruvida dess uppföljare fortfarande räknas eller inte kan jag inte svara på, jag har själv aldrig sett fler än den första filmen.

Producerad och skriven av Jordan Peele så är den senaste upplagan av “Candyman” lika delar klassisk rysare och ett inlägg i debatten om rasism och hur afroamerikaner har behandlats illa i USA genom tiderna (och än idag). Ibland kan det kännas lite väl övertydligt, nästan så att det tar fokus från filmen, men överlag balanserar filmen fint på denna mycket tunna linje.

Skådespelarna är bra, filmen är välgjord men för mig saknas det en sak. Filmen blir aldrig tillräckligt läskig på samma sätt som den första fortfarande är. Då kan det inte heller bli ett högre betyg än en trea, även om det är en mycket stark sådan.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer