Djävulen och jag

  • Svensk titel: Djävulen och jag
  • Originaltitel: Bedazzled
  • Release (Bio): 2001-02-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-09-12

Recension - Blu-ray/DVD

Brendan Fraser spelar Elliot Richards, en telefonoperatör på ett stort dataföretag. När han inte rabblar hur många gigabyte en speciell hårddisk har, lever han i föreställningsvärlden att han är häftig och omtyckt på jobbet. Ska sanningen fram är Elliot egentligen världens nörd och är kontorets skämtobjekt nummer ett.
Alison är flickan som är offret för hans känslor. Att hon sedan inte vet att han existerar trots att de jobbat tillsammans på fyra år bekommer inte honom.
När så Mörkrets Furste... ja Furstinna i alla fall, i form av supermodellen Elizabeth Hurley stiger upp till jorden får han en chans att få sina innersta önskningar uppfyllda. Men priset är högt: för sju önskningar måste han i slutändan ge upp sin själ. Valet är inte svårt när Elliot kan få det han trånat efter så länge: Alison.
Men då det är Djävulen som står för önskningsgenomförandena finns det ju förstås alltid en hake. Minst en...

I önskning efter önskning ser vi då Elliot vara antingen Amerikansk President, basketbollproffs, bögig mästerförfattare, världens känsligaste kille och till och med en inledande columbiansk knarkbaron.
Alla scener som bara bådar för skratt.

Och det är exakt det som är filmens överraskningsmoment. Det är ingen bajs-och-tramskomedi utan en klassisk historia, om än i komedisk tappning, om den enkla mannen som vill ha något han inte har.
Brendan Fraser balanserar sina upp till fem-sex roller på ett proffesionellt vis och visar att han kanske ändå var värd den Oscarn som han var så nära att få för ett par år sedan.
Och vad att säga om Elizabeth Hurley, det brittiska bombnedslaget som regissören inte tvekar att visa i minimala kort-kortkjolar och push-up BH:ar i varje bildruta? Även hon överraskar, och har en klassisk charm över sig som kan kanske inte hade väntat sig.

Tre av fem. Klart godkänd underhållning.

Csaba Perlenberg

Kommentarer