Plastpappan

  • Svensk titel: Plastpappan
  • Originaltitel: Plastpappan
  • Speltid (min): 20

Recension - Blu-ray/DVD

Glorias dotter Julia ska just flytta hemifrån och tillsammans packar de ner de sista sakerna. När det ringer på dörren och Gloria öppnar får hon se att det är hennes ex Charlie som står i farstun, lätt berusad. De har inte setts på flera år, vad gör han här nu? Motvilligt låter hon honom komma in för att låna telefonen. Gloria måste iväg på ett ärende och lämnar Charlie i lägenheten tillsammans med Julia. De börjar samtala med varandra, Charlie berättar om sitt liv i Grekland och visar bilder på sin son. Julia, som vuxit upp och blivit en kvinna sedan de sågs sist vill inte släppa taget om Charlie, han får inte lämna henne igen…

När "Plastpappan" damp ner i min brevlåda blev jag väldigt nyfiken, regissören Micke Engström har ju tidigare gjort bl a "Nedskärning", en film som jag gillade skarpt. Det var alltså med stor förväntan jag satte mig i tv-soffan och tryckte på "Play".

Samtliga skådespelare i "Plastpappan" gör strålande insatser, finns absolut inget att anmärka på. Historien i sig är baserad på ett avsnitt ur Margareta Garpes pjäs "till Julia" som jag tyvärr inte har sett så jag kan inte kommentera om det är stora omtolkningar som gjorts eller inte. Det är hur som helst en väldigt realistisk historia, om en situation jag tror alltför många har genomlevt i detta samhälle där skilsmässor och styvföräldrar börjar bli mer regel än undantag.

"Plastpappan" är gjord i stort sett enligt de danska Dogma95-reglerna. Rent tekniskt är det inga fel, men personligen är jag mer än lovligt trött på allt vad Dogma heter. Det börjar bli lite väl mycket av den sorten nu, men det är som sagt min personliga åsikt. En åsikt som tyvärr drar ner slutbetyget en aning, från en fyra till en stark trea.

Att alla inte tycker som jag i den frågan är klart, "Plastpappan" vann nämligen guld i den öppna klassen på Nordiska film- och videomästerskapen, samt silver i den öppna klassen på svensk smalfilm och video. Dessutom belönades filmen med pris för bästa skådespelare i den senare tävlingen.

Ni kan läsa mer om regissören Micke Engströms filmer här: http://www.angelfire.com/indie/kortfilm

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer