Clifford den stora röda hunden

  • Svensk titel: Clifford den stora röda hunden
  • Originaltitel: Clifford the Big Red Dog
  • Speltid (min): 97
  • Release (Bio): 2021-12-10
  • Release (Blu-ray/DVD): 2022-03-28
  • Tagline: Adventure has never been bigger.
  • IMDb: Clifford den stora röda hunden

Recension - Blu-ray/DVD

Emily har precis börjat mellanstadiet på en ny, väldigt snofsig privatskola. Hon har inte lyckats skaffa några kompisar ännu, utan blir konstant mobbad av några av de andra, mer populära tjejerna i klassen.

När hennes mamma måste resa iväg till Chicago för ett jobb får hon sin oansvarige slashas till morbror, Casey, som barnvakt. Han är förvisso snäll och vill väl, men det är väl också det enda positiva man kan säga om honom.

På väg hem från skolan en dag går de förbi ett mystiskt tält i parken. Tältet är fullt av djur och en mystisk man, Mr. Bridwell, som säger att det finns ett perfekt djur för Emily där inne och presenterar henne för en ursöt, men väldigt röd, valp. Casey inser att han skulle få världens utskällning av sin syster om han lät Emily ta emot valpen, speciellt då det inte är tillåtet med husdjur i bostaden. Men på något sätt hamnar valpen i Emilys ryggsäck och upptäcks inte förrän de kommer hem.

Emily blir genast störtförälskad i den lilla valpen, och det verkar vara ömsesidigt. Hon kallar honom för Clifford, och medan de gosar vid sängdags önskar Emily att han kunde vara hennes för alltid, och att de måste vara stora och starka för att klara av vardagen och alla elaka människor där ute.

När så Emily vaknar på morgonen efter har Clifford förändrats. Han är visserligen en valp fortfarande, och lika röd, men nu är han enorm! Närmare tre meter hög väcker han uppståndelse var han än går, och nu är det Emily och Casey som måste komma på en plan. Hur kan de få Clifford att bli normal igen? Hur ska de gömma honom för värden?

När det dessutom visar sig att fler är ute efter hunden måste de skydda honom till varje pris.

När mina barn var små tittade de ofta på “Clifford den röda hunden”, en tecknad TV-serie som visades på SVT Barn (tror jag). Den är i sin tur baserad på en rad böcker skrivna av Norman Bridwell. De var däremot inte intresserade av att se denna spelfilm, så det fick bli fredagsunderhållningen för frun och undertecknad. Det kanske låter lite udda, men det här var faktiskt precis vad jag behövde efter en stressig arbetsvecka - 90+ minuter av mysrolig underhållning utan krav på större tankeverksamhet.

Detta är absolut en bagatell till film, men den är söt, charmig och tillräckligt rolig för att placera ett leende i mitt ansikte och få mig på gott humör. En film som lyckas med det kan knappast få ett dåligt betyg. Det blir en lagom mystrea till Clifford, den stora röda hunden.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer