Black Panther: Wakanda Forever

  • Svensk titel: Black Panther: Wakanda Forever
  • Originaltitel: Black Panther: Wakanda Forever
  • Speltid (min): 161
  • Release (Bio): 2022-11-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2023-02-20
  • Tagline: Forever.
  • IMDb: Black Panther: Wakanda Forever

Recension - Blu-ray/DVD

Efter kung T’Challas tragiska bortgång efter en tids sjukdom är Wakanda en nation i sorg. Men de får inte sörja ostört. Andra nationer vill åt Wakandas största naturtillgång, det oerhört sällsynta och dyrbara materialet vibranium, men blir stoppade av Dora Milaje, Wakandas kvinnliga armé. 

Samtidigt letar folk efter vibranium på andra platser på jorden. En hemlig operation, med sitt fäste på en oljeplattform, hittar en fyndighet på havets botten men blir attackerade och dödade. I tron att Wakanda är de enda som har tillgång till vibranium anklagar resten av världen dem för detta angrepp. Men det är falska anklagelser, och när det visar sig att Prins Namor och hans folk, som också har tillgång till vibranium, som ligger bakom attacken uppstår konflikt mellan Namors Talokan och Wakanda. Namor anser att Wakanda, genom att röja hemligheten om vibranium för resten av världen, är ansvariga för den globala jakten på metallen och därmed utsatt Talokan för fara. Om Wakanda inte letar upp den vetenskapsman som byggt den detektor som hittade Talokans fyndighet och överlämnar denne kommer Wakanda jämnas med marken.

Och så blir det slagsmål, massförstörelse och cgi.

Jag är lite splittrad inför “Black Panther: Wakanda Forever”. Det positiva är hur snyggt de hanterar T’Challas bortgång, något som mer eller mindre tvingades på filmmakarna efter Chadwick Bosemans tragiska död i cancer härom året. Delar av filmen blir en riktigt fin hyllning till honom. Jag gillar också Angela Bassett som drottning Ramonda, Danai Gurira som krigaren Okoye och Martin Freeman som CIA-agenten Everett Ross, alla karaktärer vi fått träffa tidigare. Det jag inte gillar är att filmen faller i samma fälla som nästa alla Marvel-filmer tidigare, med överdrivet långa och animerade stridsscener. Det är verkligen dags att hitta en ny mall, en ny formel. Jag har också svårt för Letitia Wright, som spelar T’Challas syster Shuri och den nya Black Panther. Det är något med henne som inte alls faller mig i smaken.

Det blir en trea i betyg trots allt. Det är inte en stark trea, utan en högst ordinär sådan. 

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer