Transformers: Rise of the Beasts

  • Svensk titel: Transformers: Rise of the Beasts
  • Originaltitel: Transformers: Rise of the Beasts
  • Speltid (min): 127
  • Release (Bio): 2023-06-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2023-10-16
  • Tagline: Unite or fall.
  • IMDb: Transformers: Rise of the Beasts

Recension - Blu-ray/DVD

När den planetätande Unicron attackerar planeten som Maximals bor på, och med hjälp av Terrorcons ledare Scourge försöker få tag på Transwarpnyckeln blir det stor kalabalik. Maximalsledaren Apelinq offrar sig själv för att köpa tid och därmed låta Optimus Primal och de andra Maximals fly, med Transwarpnyckeln, till jorden.

Där lever de gömda i Perus djungler i många år, ända tills 1994 då någon lyckas hitta den artefakt nyckeln är gömd i, föra den till ett museum i Brooklyn och av misstag aktivera den.

En för mänskligheten osynlig energistråle skjuter upp från jorden till rymden och ses av Autobots ledare Optimus Prime. Strålen upptäcks också av Unicron, som nu sätter fart mot jorden.

Nu måste Autobots och Maximals tillsammans med några nyvunna mänskliga vänner återigen slåss mot Scourge och hans Terrorcons, och i slutändan också Unicron.

Hängde ni med? Det gjorde inte jag.

“Transformers: Rise of the Beasts” utspelar sig efter “Bumblebee” men före “Transformers”. Jag vet inte varför man valde att lägga filmen i just den tidseran, men dramatiskt sett är det en totalmiss då det så dramatiska dödsfallet i mitten av filmen är totalt bortkastat då vi redan vet att samma karaktär är med i alla de efterföljande filmerna.

Jag gillade den första “Transformers” i all sin dumhet, men sedan sjönk kvaliteten drastiskt. Innan den fjärde filmen, “Age of Extinction” hade jag aldrig trott att en actionfilm med jättelika robotar och robotdinosaurier skulle kunna vara tråkig, men ack så fel jag hade.

Sedan kom då “Bumblebee” och plötsligt kändes det som att filmserien fått nytt liv. Nu blev det ju underhållande, nästan bra till och med. Så kanske det skulle kunna hålla i sig…?

Nej. “Rise of the Beasts” är nere på samma ointressanta, tråkiga nivå som tidigare filmer. En annan sak jag inte heller förstår är Maximals. Autobots gömmer sig ju genom att förvandla sig till lastbilar och andra fordon för att smälta in, men Maximals förvandlar sig alltså till jättelika robotversioner av djur? Varför? Jaja, finns säkert någon som kan förklara det för mig, men samtidigt kan jag inte påstå att jag bryr mig.

Det är redan två uppföljare till “Rise of the Beasts” på väg, samt en animerad prequel. Själv känner jag bara att det var dags att lägga ner för ett bra tag sedan.

Just det ja, höll ju på att glömma en sak. Det finns en extra scen i slutet där man på det mest tillgjorda sätt ni kan tänka er försöker introducera en crossover. “Cringe” som kidsen skulle ha sagt.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer