Fast X

  • Svensk titel: Fast X
  • Originaltitel: Fast X
  • Speltid (min): 142
  • Release (Bio): 2023-05-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2023-10-02
  • Tagline: The end of the road begins.
  • IMDb: Fast X

Recension - Blu-ray/DVD

Dominic Toretto lever ett till synes lugnt liv efter de senaste filmernas äventyr och ägnar dagarna åt grillfester med gänget samt att lära sin alldeles för unga son att drifta. Men säg den lycka som vara för alltid, när delar av gänget blir lurade under ett jobb i Rom måste Dom och Letty givetvis bege sig dit för att rädda dem. Ni vet, “familj…”

Det visar sig att hittills okänd fiende till gänget, förlåt, “familjen”, är besatt av hämnas sin faders död och tänker utsätta dem för all möjlig jävelskap. Först och främst ska han se till att de alla hamnar på listan över de mest efterlysta brottslingarna i världen. Sedan ska han straffa familjemedlemmarna, en och en…

Herregud. Efter rymdresan i “Fast & Furious 9” trodde jag inte att den här franchisen kunde bli dummare. Jag borde verkligen ha vetat bättre.

Den här filmen är dum, dum, dum. Och dum. Fylld med spektakulära bilscener och cgi, totalt brist på fysiska regler och töntiga kommentarer. Vin Diesel själv är nog torrare än någonsin och frågan är om Dom Toretto med sitt eviga tjatande om “familj” har ett mindre ordförråd än självaste Groot.

Egentligen borde den här filmen få ett minus i betyg, men det kommer den inte att få. För trots allt gillar jag de många - men korta - cameos vi får från tidigare aktörer i franchisen. Sedan kan vi inte heller glömma Jason Momoa som spelar Dante Reyes, en riktig over-the-top skurk som är ute efter Dom. Det är uppenbart att Momoa tidigt insåg hur korkad filmen är och bestämde sig för att bara ha kul för med glimten i ögat spelar han över något så groteskt att man inte kan låta bli att charmas av det.

Den förra filmen fick en stark tvåa i betyg. Den här får också en tvåa, men betydligt svagare. Kommer jag se nästa film i serien? Självklart.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer