Dune: Part Two

  • Svensk titel: Dune: Part Two
  • Originaltitel: Dune: Part Two
  • Speltid (min): 166
  • Release (Bio): 2024-03-15
  • Release (Blu-ray/DVD): 2024-05-21
  • Tagline: Long live the fighters.
  • IMDb: Dune: Part Two

Recension - Blu-ray/DVD

Nu fortsätter den evighetslånga berättelsen om Paul Atreides och hur han ska hjälpa fremenerna (heter det så?) att skydda planeten Arrakis mot kejsaren och de onda Harkonnens. I nästan tre timmar ser vi hur den stentriste Timothee Chalamet försöker spela hjälte, och hur andra skådespelare med faktisk talang försöker hålla skeppet flytande runt honom.

Jag är ledsen, men det här var en pärs. Jag börjar bli mer och mer avogt inställd mot Chalamet som skådespelare då jag anser att han saknar all form av talang och karisma, och det tillsammans med löjligt utdragna filmer utan riktiga slut - eller för den sakens skull en historia som intresserar mig - blir inget bra.

Sett bara till ovanstående skulle mitt betyg av “Dune: Part Two” hamna på en solklar etta, men så enkelt är det ju inte. Denis Villeneuve levererar som alltid på det estetiska planet och filmen är fantastiskt vacker att se på. Varenda liten scen är formidabelt fotad, och i kombination med en spektakulär ljudbild blir det ändå en upplevelse. 

Förutom tråkmånsen Chalamet har filmen också en fantastisk ensemble av skådespelare. Zendaya, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Dave Bautista, Léa Seydoux, Charlotte Rampling… ja, listan är minst sagt imponerande. Allra bäst tyckte jag om scenerna med Florence Pugh och Christopher Walken och jag hade verkligen velat se mer av de båda.

Det är synd att något så vackert och häftigt samtidigt är så tråkigt. Jag kan för mitt liv inte ge filmen mer än en tvåa i betyg. Samtidigt hör jag bekanta hylla den till skyarna så jag säger som jag brukar - se den själva och skapa er egen uppfattning. Det finns inga rätt eller fel, bara ni kan avgöra vad ni tycker om den.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer