Darkness

  • Svensk titel: Darkness
  • Originaltitel: Darkness
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-09-03

Recension - Blu-ray/DVD

Jag kommer ihåg för några år sedan då jag bänkade mig för att se den spanska skräckfilmen ”De namnlösa”. Otäck värre. Nu gör samma regissör, Jaume Balagueró sin första engelskspråkiga film. Han kör vidare på samma tema där barn och ungdomar har en central roll i handlingen. Denna gång har han fått Lena Olin och Anna Paquin (”X-men”) till rollistan.

Regina (Anna Paquin) flyttar från USA till Spanien med hela familjen. Regina som är storasystern i familjen vantrivs likt sin lillebror Paul. Till huset dom flyttar verkar allt bra men efter några veckor så börjar både Regina och Paul känna ett visst obehag i huset.

Sen börjar konstiga saker hända och Paul vaknar upp med blåmärken på halsen. Familjen misstänker då fadern som har vissa problem med temperametet. Men sedan börjar händelserna föra Regina till mystiska saker som ägde rum för 40 år sedan. En hemsk tragedi där 7 barn spårlöst försvann. Just i det hus dom nu flyttat in i.


Manuset skiljer sig inte mycket från andra vanliga traditionella spökhistorier. Men berättartekniken som regissören använder är mycket imponerande. Jag brukar inte ha särskilt svårt för rysare, mer ofta slutar det att man skrattar istället för att gråta efter mamma. Den här gången var det så illa att jag faktiskt var tvungen att pausa ett tag för att klara av slutet (ville ju inte ringa mamma). Hade en puls liknande ett maratonlopp och mina nerver behövde klart en paus.

Den är stämningsfull och använder sina få resurser på ett mycket skickligt sätt. Första timmen är bland det otäckaste och mest nervpirrande jag någonsin sett. Men mot slutet så förstör den lite för sig själv och går inte riktigt åt den riktningen som man skulle önska, men visserligen så räddar den sig själv med en magnifik sista- scen.

Har ni nerverna i styr så våga prova på den här, annars låt bli!

”The darkness takes my pen…”

Johan Lindström

Kommentarer