Elvis

  • Svensk titel: Elvis
  • Originaltitel: Elvis
  • Speltid (min): 160
  • Release (Blu-ray/DVD): 2012-05-16

Recension - Blu-ray/DVD

Så, säg att du precis regisserat en riktig lågbudgetskräckis som mot alla odds går och blir en enorm succé. Vad är ditt nästa steg? Förstås, du gör en TV-film om världens största rockartist genom tiderna, det är ju fullkomligt logiskt.

Inte? Det är iaf vad John Carpenter gjorde. 1978, året efter ”Halloween” hade premiär, regisserade han TV-filmen ”Elvis”, ett nästan tre timmar långt drama om rockkungens liv. Även om Elvis själv gick ur tiden två år innan filmens premiär täcker den inte hans död utan slutar 1969. Ett udda val kan tyckas, men ett bra sådant.

”Elvis” gav inte bara Carpenter en chans att visa att han kunde göra mer än ”bara” skräck, det blev också början på ett mycket lyckosamt samarbete mellan honom och en ung skådespelare vid namn Kurt Russell. Russell, som själv spelade mot den riktige Elvis i filmen ”It happened at the World’s Fair” 1963, gör en fantastisk tolkning av Elvis Presley. Han har fått till frisyren, överläppen, rösten (även om all sång görs av Ronnie McDowell) och det är minst sagt imponerande. I rollen som pappa Vernon Presley ser vi Bing Russell (japp, Kurts pappa), mamma Gladys spelas av Shelley Winters, hustrun Priscilla spelas av Kurts dåvarande fru Season Hubley och överste Tom Parker spelas av Pat Hingle. Genomgående bra och övertygande skådespelare, inget snack om den saken.

Det finns ingen anledning att gå igenom filmens handling, vi vet alla vem Elvis Presley var. Detta är en berättelse om hans liv, från barndomen till den stora comebacken i Las Vegas i slutet av 60-talet. En fascinerande historia, även om man på så kort tid som knappa tre timmar bara hinner skrapa på ytan.

Kurt Russell och John Carpenter fann varandra vid inspelningen och blev ett radarpar under ett flertal år därefter. Tillsammans gav de oss klassiker som ”Flykten från New York” (och uppföljaren ”Flykten från L.A.”), ”The Thing” och ”Big Trouble in Little China”. Respekt!

Som jag nämnde tidigare var det inte första gången Kurt Russell jobbade med Elviskoppling, och det var inte heller den sista. I filmen ”3000 Miles to Graceland” spelar han en av ett gäng Elvisimitatörer som rånar ett casino i Las Vegas (i en scen sparkas han på smalbenet av en liten grabb, precis som han sparkade Elvis på smalbenet i ”It happened at the World’s Fair”), och i ”Forrest Gump” är det ingen annan än allas vår Kurt som gör rösten till Elvis.

”Elvis” är en riktigt bra och välspelad biografi om rockkungen och rekommenderas givetvis till alla fans. Skulle ni inte ha mycket till övers för Elvis (skäms på er!) kan jag ändå rekommendera den för Kurt Russells fenomenala insats.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer