En andra chans

  • Svensk titel: En andra chans
  • Originaltitel: Family man
  • Speltid (min): 120
  • Release (Bio): 2001-02-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-07-17

Recension - Blu-ray/DVD

För tretton år sedan valde Jack att åka till London för ett år och praktisera vid en av världens mäktigaste banker. Bakom sig lämnade han college-kärleken Kate.
Nu, tretton år senare, är Jack en av New Yorks framgångsrikaste mäklare och är mitt i ett företagssamgående. Jack är så måldriven att han låter sin personal jobba kvar på självaste julafton och citerar kinesiska ordspråk på löpande band. Med sin ferrari, sina älskarinnor och sina pengar är han övertygad om att han har allt han någonsin skulle vilja ha.
Detta berättar han för den butiksrånaren han stöter på i en liten livsmedelsaffär när han bestämmer sig för att gå hem julaftonsnatten.

Nästa morgon vaknar han i en förort till New Jersey på andra sidan Hudson River och upptäcker att han för de senaste tretton åren varit gift med Kate och nu har två små barn och är New Jerseys fjäskigaste däckförsäljare.

På något vis har världen förändrats med Jack i centrum. Ingen av hans gamla arbetskamrater känner igen honom, och när han försöker komma in i sin takvåning igen blir han utkastad av portvakten.
Helt plötsligt får Jack finna sig i att byta blöjor, gå ut med hunden och spela bowling med vänner han aldrig visste att han hade. Och snart finner Jack att kärleken till Kate kanske aldrig försvann. Men glimten in i en möjlig värld är bara tillfällig...

"Family Man", på svenska "En Andra Chans", är på många vis en klassisk julsaga vars manusförfattare valt att uppdatera och skriva om Charles Dickens klassiska "En julsaga". Men samtidigt är berättelsen en pricksäker skildring av 2000-talsmänniskan där vi allt oftare tvingas välja mellan familjelivet och karriären. Och mitt i denna berättelsen har regissören Brent Ratner lyckats med att skapa en romantiskt drama som lockar till många skratt och får en att själv vilja skaffa Volvo och 3.2 barn. Filmen är utan tvekan en av årets mysigaste, med ett tätt manus som lyckas fläta ihop i stort sett alla röda trådarna i filmen.

Csaba Perlenberg

Kommentarer