12 fördömda män

  • Svensk titel: 12 fördömda män
  • Originaltitel: The Dirty Dozen
  • Speltid (min): 143
  • Release (Bio): 1967-09-21
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-07-26
  • Tagline: Train them! Excite them! Arm them!...Then turn them loose on the Nazis!
  • IMDb: 12 fördömda män

Recension - Blu-ray/DVD

Andra världskriget: Major John Reisman är ökänd i det militära för att ofta ifrågasätta sina överordnade och gå sina egna vägar. Därför väljs han ut till ett uppdrag vars like sällan har skådats.

Han ska träna 12 amerikanska soldater inför ett specialuppdrag bakom fiendens linjer, de ska infiltrera ett slott och där döda så många tyska naziofficerare som möjligt i syftet att störa fiendens informationskedja. Som om det inte vore illa nog är det inte direkt en elitstyrka som Reisman får välja ut sina mannar ifrån. Istället får han välja tolv amerikanska straffångar, vars enda motivation till att ställa upp på detta självmordsuppdrag är att de som ersättning får gå fria. Om de överlever vill säga…

Reisman måste nu se till dessa tolv inte bara tränas upp på fysisk nivå, utan att de också kan fungera som ett team, som ett lag. De har dock inte hur mycket tid som helst på sig, snart måste uppdraget utföras och det bara måste gå bra…

Robert Aldrichs ”12 fördömda män” är kanske en av de allra bästa krigsfilmerna jag någonsin har sett. En bra och engagerande grundstory och en skådespelarensemble som knappt går att beskriva i ord. Detta gäng, bestående av bl a Lee Marvin, Charles Bronson, Donald Sutherland, Jim Brown, Telly Savalas och John Cassavetes är hårdare än hårdast. Inte ens ”Predator” kan ståta med en så brutalt tuff uppställning och jag är högst tveksam till att vi någonsin kommer att få något som ens kommer i närheten. Men dessa gubbar är inte bara tuffa, de är framförallt skickliga skådespelare och det är omöjligt att sitta filmen igenom utan att få en egen favorit.

Man skulle kunna påstå att ”12 fördömda män” är uppbyggd av två delar. I den första får vi se gänget träna inför det stundande uppdraget och efter att ha kivats lite sinsemellan byggs snart starka band upp mellan dem. I filmens andra del, själva utförandet av uppdraget, får vi se resultatet av träningen. Det är här vi får se vilka som håller sig kalla, vilka som bryter ihop och vilka som inte kommer hem igen. Ett klassiskt upplägg som än idag används flitigt i Hollywood, ta bara asteroidrullen ”Armageddon” som exempel, den är uppbyggd på exakt samma sätt.

Jag vet inte hur gammal jag kan ha varit första gången jag såg den här filmen i mitt barndomshem, men det var ingen tvåsiffrig ålder iaf. Sedan dess har jag sett filmen många gånger, minst en gång per år, och det kommer alltid att vara en av de få filmer jag ständigt återkommer till. Så vad väntar ni på, beställ den här filmen direkt (ni får med den första uppföljaren, ”The Dirty Dozen: Next Mission” på köpet!), bjud över farsgubben och njut av film när den är som bäst.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer