13 Ghosts

  • Svensk titel: 13 Ghosts
  • Originaltitel: Thir13en Ghosts
  • Release (Bio): 2002-01-11
  • Tagline: Misery loves company.

Recension - Blu-ray/DVD

Själva storyn ser ut ungefär så här:
En man och hans familj ärver ett gammalt hus av släktingen Dr. Zorba. Huset är dock en aning speciellt – det är boplatsen för tretton spöken som bara kan ses med ett par speciella glasögon. Det sägs också finnas en skatt gömd någonstans i huset, och det finns någon som vill åt den.

Detta är väl måste jag säga en ganska bra sammanfattning av storyn. Jag hade nog inte kunnat komma på någon själv, då den förmodligen skulle bli ganska banal och barnslig. Det är problemet med mig tror jag. Är en film fånig och barnslig, ja då färgas hela texten av det. Men det vekliga problemet med ”13 Ghosts” är att den faktiskt skulle kunna vara ganska bra. Den är spännande, svar ja. Den är också visuellt sett väldigt snygg på sina ställen, svar ja. Men själva storyn är lite för fånig för att det egentligen ska bli riktigt rysligt.

Ändå så finns det något kul med idéen om att man bara kan se spökena med en viss sorts glasögon och när man väl tar på sig dem så är det inga vita lakan vi ser och inte heller utstöter de dova ”ho-hoooo”. Det känns nästan som om företeelsen ”spöke” får en ny innebörd. Och dessa spöken är helt okej. Men det spelar inte så stor roll om spökena är roliga, miljön fantasifull och stämningen tillräckligt läskig. Dåliga prestationer från skådisar, vissa irriterande mesiga, tar bort det mesta som skulle kunna göra denna film till en riktigt bra dito. Men den lyckas med att skrämmas och idéen är som sagt inte så himla tokig. Den inte alls oblyga blinkningen till ”The Shining” framstår så uppenbar att det mest är pinsamt. Men i brist på andra skrämselfaktorer i vintermörkret så kan du gott och väl se den. Men gör det i så fall för att se spöken som skulle få självaste Laban att kissa i brallan.

Jesper Isaksson

Kommentarer