Full Frontal

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören Steven Soderbergh är Hollywoods kanske mest aktiva regissör just nu. Hans senaste film att landa i våra videobutiker är ”Full frontal” och enligt Soderbergh själv en återgång till det mindre formatet efter storfilmen ”Ocean´s Eleven”. Till filmen som inte är helt olik en Dogma- film så hittade även Soderbergh själv på egna regler likt just Dogma- reglerna. Fast hans regler skiljer sig något och var mer i stil med: Var och en sköter sin egen sminkning, egen mat och egen transport. Sen så var också en av ca. 10 krav att vare sig man ville eller inte så skulle man ha kul på inspelningsplatsen.

Vi får följa med 7 människor under ett dygn i Los Angeles. Alla med mer eller mindre komplicerade relationer i sina liv. Allt från personer vars högtid på dagen är att hitta på porrnamn åt sina medarbetare till hunden som käkar kakor med hasch i och blir sjuk. Allt detta kretsar mer eller mindre runt producenten Gus 40 års- fest.


Det är ingen lätt film att förklara och det är också en film många kommer ha svårt att tycka om. Soderbergh har verkligen utnyttjat sin makt och styrt saker dit han vill och resultatet är mycket intressant. Han använder sig av olika berättartekniker genom filmen som gör att det emellanåt blir något rörigt, men så snart man kommer in i det så är det överraskande engagerande.

Låt er inte luras av filmomslaget. Det är ingen klassisk Julia Roberts- film och Brad Pitt skymtar förbi i ungefär 30 sekunder. Budgeten låg på enbart 2 miljoner dollar och istället för ett 30- tal människor som jobbade i kulisserna, så var det i denna produktion enbart ett fåtal.


Denna inofficiella uppföljare till Soderberghs genombrottsfilm ”Sex, lögner och videoband” är inget mindre än ett experiment som går sina egna vägar och eftersom man är ovan med detta så kan det till en början bli ganska jobbigt. Men det övergår sen till en mycket förförande film och experimentlusta. En surrealistisk upplevelse, precis som livet själv kan vara ibland.

Johan Lindström

Kommentarer