Ungkarlslyan

  • Svensk titel: Ungkarlslyan
  • Originaltitel: The Apartment

Recension - Blu-ray/DVD

Calvin är ensam. Men inte bara det. Hans gifta chefer lånar hans lägenhet för att ta hem älskarinnorna till. Så Calvin får inte sova. Calvin får en förkylning. Men ändå gnolar han relativt glatt - eller blint - på, hoppas på en befodran. Eller lite sömn.

Fran är bränd. Hon har blivit bränd så många gånger att hon tycker att hon borde ha lärt sig att inte slå sig ihop med svinen bland män. Men hon vill inte vara ensam.

Båda jobbar på Consolidated Insurance. Hon i hissen, han i ett oändligt kontorslandskap av det slag som fanns över hela världen innan nåt geni uppfann de avskärmande gödbåsen. Mr. Sheldrake jobbar också där. Frans nya gris. Calvins chef. Vilken blind dåre som helst kan se triangeldramat komma rusande...

Billy Wilders film påminner till stor del om romantiska komedier som "När Harry mötte Sally" men låter historien inte bara snurra kring roliga missförstånd utan även människors svek, desperation och ensamhet.

Det är hela tiden en ytterst fin balansgång mellan klumpen eller skrattet i halsen, inte helt olik den i svenska klassikern "Torsk på Talinn", som väldigt få filmskapare förutom Billy klarar av. Balansgången skapar också en obalans hos åskådaren, vi snubblar omkring i en osäkerhet om vad som kommer hända härnäst - till skillnad från i din vanliga Meg Ryan/Tom Hanks rulle.

Med hjälp av balansgången och precisa - och ofta subtila - repliker och bilder skapar Wilder tillsammans med fenomenala trion Lemmon/MacLaine/MacMurray även ett större djup i sina karaktärer, en mer realistisk komplexitet i liv där man måste jobba för att försörja sig och saker inte alltid får lösningar i små nätta paket med snitsiga snören.

Och där och här i ligger filmens känslomässiga kraft.

Här möter verkligheten den romantiska komedin.
Här hittar vi människor man verkligen kan känna för.
Människor som är nervösa, glada, ensamma, romantiska, irrationella och alla dessa alldeles för grova adjektivs motsatser.

Såna som vi.

Henrik Edberg

Kommentarer