Final Call

  • Svensk titel: Final Call
  • Originaltitel: Cellular
  • Speltid (min): 89
  • Release (Bio): 2005-03-31
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-29
  • Tagline: If the signal dies so does she.

Recension - Blu-ray/DVD

Final Call är en oväntat bra thriller av mannen som regisserade Final Destination 2. Oväntat bra för att man inte hört talas om den. En rörlig variant av Phone Booth skulle man kunna säga, fast bättre och vassare.

Chris Evans (Human Torch i Fantastic Four) spelar en vanlig kille, möjligen något självcentrerad, som fångar upp ett nödsamtal på sin polares mobiltelefon. I andra änden av luren sitter en kidnappad och vettskrämd Kim Basinger. (Ungefär lika vettskrämd som hon var i mötet med Jack Nicholsons galne Joker i den första Batman-filmen.) Hon fruktar för sitt och sin familjs liv. Sonen är nästa måltavla. Hennes sista hopp är ynglingen som just svarade, då det är osäkert om hon lyckas koppla fler samtal från sin sönderslagna telefon.

Därefter blir det gasen i botten när den unge hjälten försöker undsätta Basingers karaktär med familj. Om han lägger på luren så är det kört. För att hjälpa de som är i knipa tvingas han själv begå brott.

Efter ett tag dyker mustaschprydde William H. Macy upp som en misslyckad receptionistpolis som ska öppna en skönhetssalong. Hans rollfigur växer under filmens gång och drar hem en hel del skratt. Macy är rent utav kunglig! Alla skådespelare håller måttet med råge.

Är det något man kan störa sig på i Final Call så är det den överexponerade smygreklamen för Nokia. ”Visste ni att min nya Nokia har den och den fantastiska finessen”. Men det kan man leva med. En mobiltelefon är åtminstone inte malplacerad i den här filmen. Apparaturens begränsningar (behovet av en laddare, ingen mottagning i en tunnel) tas dessutom tillvara på i berättelsen.

Jag vill inte avslöja mycket mer. Filmen är en riktig nagelbitare. Den är idérik, oförutsägbar och fartfylld. Det händer saker precis hela tiden. Final Call rekommenderas varmt. Och bara så ni vet så är det ingen slump att Kim Basingers karaktär är en biologilärare! Aj, aj.

Fotnot: Filmens originaltitel är passande nog Cellular.

Johan Karlsson

Kommentarer