Ingen föds ond

  • Svensk titel: Ingen föds ond
  • Originaltitel: Ingen föds ond
  • Speltid (min): 71

Recension - Blu-ray/DVD

Jens är en tonårsgrabb med en hel del problem, och då menar jag inte bara vanliga tonårsproblem med acne och taskig pubertet. Pappan dog när Jens var liten och nu när han behöver en fadersgestalt som mest finns där ingen. Mamman är inget större stöd heller, när hon blev änka tappade hon kontrollen, började dricka hårt och förlorade jobbet.

Under de omständigheterna är det inte konstigt att Jens tappat sugen totalt, han struntar i skolan och hänger istället med sina småkriminella kompisar. Den enda ljuspunkten i hans liv är flickvännen Maria som försöker få honom att inse att han måste skärpa sig, men är det tillräckligt? Kommer hon att lyckas?

"Ingen föds ond" är ett välspelat drama med en trovärdig handling och riktigt duktiga skådespelare. Jag är särskilt imponerad av Mattias Paar som spelar Jens, här är han ljusår ifrån den taffliga insatsen i kalkonen "Guldfeber". Sophia Medberg gör också en bra tolkning av flickvännen Maria som gör allt för att få Jens att styra om sitt liv.

Dialogen fungerar för det mesta, men ibland lider den av det alltför vanliga "Dawson’s Creek"-syndromet, dvs att ungdomar pratar som medelålders människor. Men som sagt, det är väldigt vanligt inom film och tv nu, tyvärr…

Bild och ljud då? Jo, filmmakarna har använt snygga kameravinklar och klippningen är helt ok. Man har valt att återge scener i "negativ miljö" i svartvitt och scener i "positiv miljö" i färg. Kanske inte helt originellt, men väldigt effektivt. Tyvärr var de svartvita scenerna lite väl gryniga och korniga medan färgscenerna var aningen överstyrda. Det kan bero på mitt recensionsexemplar (som inte är ett officiellt släpp) så ta min bedömning med en nypa salt. Dessutom är mitt recensionsexemplar i mono och inte i stereo så jag tänker inte kommentera ljudet, förutom att soundtracket med originallåtar av Portnoys och Slajmcrows passar fint in i filmen.

Överlag tycker jag att filmen var bra och det är jag inte ensam om. Den vann Svenska Film och Videofestivalens silvermedalj i amatörklassen 2002. Dessutom diplom för bästa ungdomsfilm samt ett till Mattias Paar för hans prestation. Jag har bara en fråga till filmmakarna: När i handlingen bytte Jens efternamn från Andersson till Karlsson?

Mer information om filmen finns på den officiella hemsidan, http://come.to/heimdalfilm.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer