Dog Soldiers

  • Svensk titel: Dog Soldiers
  • Originaltitel: Dog Soldiers
  • Speltid (min): 101
  • Release (Bio): 2002-09-26
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-02-19
  • Tagline: Six Soldiers. Full Moon. No chance.
  • IMDb: Dog Soldiers

Recension - Blu-ray/DVD

Biograf Svea i Göteborg har under etiketten skräck köpt in tre filmer som de kommer visa de närmaste veckorna. ”Slash”, en syd-afrikansk film som - åtminstone efter man har sett trailern – mest påminner om någon trist uppföljare till ”Fredagen den 13:e” eller ”Jag vet vad du gjorde…”.

Intressantare känns halvkanadensiska ”Ginger Snaps” som jag hade möjlighet att se i våras – en varulvsfilm där tyndpunkten snarare ligger på dramat mellan två tonårssystrar än blod och skräck. Hade jag skrivit en recension hade det blivit tre starka tellusblommor. Nåväl, allt det där ligger i framtiden. Ikväll hade den första filmen premiär – ”Dog Soldiers”.

Som brukligt börjar det med att vi få se ett par som ligger upphetsat omslingrade i ett tält bara för att brutalt bli utryckta därifrån sekunder senare och uppsprättade. Kort därefter spolar vi fram ett par veckor men till samma skog.
En grupp soldater blir avsläppta via helikopter, de ska ut på träningsuppdrag för att strida mot och om möjligt besegra ett elitförband. Inte helt oväntat smyger skogens mystiska varelser snart in i leken och gör den en smula mer allvarlig.
Som med ”Ginger Snaps” känns det lite fel att släppa ner ”Dog Soldiers” i skräckfacket. Det är mer... splatteraction med en stor portion humor. Faktiskt så påminner den en del om den andra ”Evil Dead” filmen. Eller ”Rovdjuret” ifall den gamla 80-talsrullen hade haft fler coola oneliners.

Till skillnad från de flesta liknade filmer kommer ”Dog Soldiers” från England. Bra. Bra. Bra på minst två sätt, då vi inte bara får en outsinlig flod av varierande svordomar utspottade med skön dialekt utan även slipper se alla halvtaskiga tonårsskådisar som har invaderat de blodindränkta filmerna. Här är skådespeleriet genomgående helt solitt, bra, ja i Sean Pertwees fall rätt lysande faktiskt.

Det finns dock en kille som det är än mer värt att hålla ögonen på. Neil Marshall. Med en löjligt liten budget lyckas han i sin debut överträffa alla rimliga förväntningar. Visst, till en början är det lite skakigt men sen lyfter filmen. Det är överraskande, uppfinningsrikt roligt. Spännande. Stora kulregn och intensiva språngmarscher. Ett par rostiga hinkar blod & tarmar. Väldigt underhållande.

Ett rykte skvallrar om att Svea visar ”Dog Soldiers” även imorgon fredag (4/10) och på lördag (5/10). Det är även möjligt att den just nu visas i andra stora svenska städer.

Det är väl värt att kolla upp.

Närmare efterforskningar har visat att de tre filmerna är de första i en skräck-turne från Scanbox kallad "Midnight Movie Madness"

Henrik Edberg

Kommentarer